Korona virüs salgını birçok ülkenin ekonomisine zarar vermekle birlikte özellikle bu süreçte birçok vatandaş da düşük maaş ve işsiz kalma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Zor durumda olanlar arasında asgari ücret ile çalışanlar da var. Her ne kadar Ocak 2020’de asgari ücret yüzde 15 artarak net 2 bin 324 TL olarak belirlense de salgın sürecinde asgari ücretlinin alım gücü henüz yıl sonu gelmemesine rağmen yarısına düşmüş bulunuyor.

Ali Ağbaba Açıkladı

Asgari ücretlinin bu salgın sürecinde alım gücünün düştüğünü gündeme getiren isim CHP Milletvekili Ali Ağbaba olmakla birlikte, özellikle temel gıda ürünlerindeki enflasyon sebebi ile asgari ücretlinin maaşı ile satın aldıklarının her geçen gün azaldığını ve maaşların eridiği ifade edildi. Milletvekili Veli Ağbaba, temel gıda ürünlerinin ocak ve mayıs ayı ortalama fiyatlarıyla karşılaştırarak özellikle azalışı bu şekilde açıkladı.

TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon oranı için ilgili mal sepetinde olan mallar ile karşılaştırma yapan Ağbaba, TÜİK’e göre “bir aylık asgari ücretle 5 ay sonra ortalama 311 kilogram daha az soğan, 503 kilogram patates, 7 kilogram daha az dana eti alınabiliyor” dedi. Ardından şu anki mevcut fiyatlar ile bir karşılaştırma yaptı.

Mal Fiyatlarının Karşılaştırdı

Ağbaba, TÜİK’in açıklamış olduğu mal sepeti fiyatları ile piyasada satılan malların mevcut fiyatlarını karşılaştırdı. Buna göre bir asgari ücretli için:

Soğan 2.52 TL’den 3.8 TL’ye çıkmış olmakla birlikte artık 5 ayda 311 kilogram daha az soğan alınıyor, patatesin 2.2 TL’den 4.2 TL’ye çıkması ile yıl başına göre 503 kg daha az patates alınıyor, sarımsağın 37 TL’den 70 TL’ye yükselmesi ile yıl başına göre 29 kg daha az alınıyor, domates ise 6.2 TL’den 8.5 TL’ye yükselmesi ile bilrikte ise yıl başına göre 101 kg daha az alınmaya başladığına dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim