2019’un sonunda gündemde çokça yer eden asgari ücret zammı geçtiğimiz hafta belirlenmiş olup 2020 asgari ücret tutarı 2 bin 234 TL olarak açıklanmıştı. Özellikle yılbaşından sonra uygulamaya konulması ile birlikte yeni tutarın bazı işletmelerde fark oluşturduğu ve bu farkı ödemeyecekleri için taşeron işçilerin işten çıkarılması gündeme geldi.

İşten Çıkarılmalar Oldu

İlgili konu ile alakalı olarak Elbistan'da faaliyet gösteren Çelikler Holding'e bağlı Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesinin sahiplerinin yeni asgari ücret farkını karşılamayacaklarınıöne sürerek şirkete bağlı çalışan taşeron firmanın 115 işçinin görevine son verdiği belirtildi. Bu işten çıkarılmaların ardından işten çıkarılan işçiler ise işletme santralinin önünde eylem gerçekleştirildi.

Aynı zamanda Ankara Üniversitesi’nde çalışan 35 işçinin de aynı gerekçe ile işten çıkarıldığı gündemde yer aldı. CHP Emek Büroları tarafından konu ile ilgili olarak "Ankara Üniversitesi hastanelerinde çalışan 35 işçi yeni yıla işsiz girecek. Ankara Üniversitesi'nin hastanelerindeki yemekhane bölümlerinde çalışan 35 işçi herhangi bir sebep gösterilmeden, taşeron firma tarafından işten çıkarıldı." Açıklaması yapıldı.

Tartışmalar Sürüyor

2020 asgari ücret tutarının belirlenmesi ile birlikte özellikle taşeron işçiler ve gündeme gelen bu işten çıkarılmalara ilişkin tartışmalar da devam ediyor. Türk İş Başkanı tarafından da konu ile ilgili olarak "2 bin 578 açıkladığımız zaman şimdi Zonguldak'ın köyündeki insan bilmez ki niye 80 değil diye düşünür.Elimizde bir veri var. Yoksulluk sınırı yaşam maliyeti. Bizim söylediğimizle alınan arasında bir uyum olsun istedik.Biz böyle olursa masada oluruz. Yoksa masada olmayız dedik. Maalesef bunun dışında yapacak bir gücümüz yok” şeklinde açıklamada bulundu.