Birçok kişinin merakla beklediği asgari ücret desteğine ilişkin genelge yayımlandı. SGK tarafından bu yıl işçi başına 75 TL olarak ödenecek olan asgari ücret desteği ile ilgili bazı ayrıntılar da genelgede yer alıyor.Habertürk’ün haberine göre bu yıl korona virüs salgını sebebi ile işçilerin fiilen çalıştırılmaması bu destekten yararlanmayı etkilemeyecek. Buna göre diğer detaylar ve merak edilen diğer konular ise şu şekilde açıklanmış.

Genelgede Neler Var?

Asgari ücret desteğine ilişkin genelge yayımlandı Genelgede geçtiğimiz sene uzun vadeli sigorta primi yatıran işçiler de yararlanacak olup destek verilecek işçi sayısı ise 128 TL’nin altındaki işçi sayısını geçemeyecek. İlgili sayı sendikalı iş yerlerinde 256, TL, madenlerde ise günlük 341 TL’nin altında ücret alan işçi sayısı kadar olacak. İşverenlerin ise bu destek için 2020 yılına ait aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesini yasal süresinde vermesi gerekmektedir. Belgeleri tam bir şekilde verilmeyen aylar için destekten yararlanmak mümkün olmayacak.

Sigortasız Çalışanların Durumu

En çok merak edilen bir diğer konu ise bu destekten sigortasız olarak çalışanların çalışmayacağına yönelik sorudur. Buna ilişkin ise 2020 yılına ait eksik sigorta primi bildirilen yada hiç bildirilmeyen sigortasız çalışanlar, müfettişler dolayısı ile tespit edilirse işyeri, 2020’de asgari ücret desteği alamayacak.

Diğer yandan 2020 yılında işe başlayanlar için ise 128 TL’nin altında kalıp kalmadığına bakılmaksızın yeni kurulan tüm işyerlerindeki işçiler destekten yararlanabilecek. Ev hizmetlerinde bir ayda en az on gün işçi çalıştıranlar ile bina kapıcısı çalıştıranlar da asgari ücret desteğinden yararlanabilecek. Fakat bu kapsamda çalıştırılan işçilerin günlük ücretlerinin ise en az 128 TL’nin altında olması gerekmektedir.