Doğum Parası Nedir? Nasıl Alınıyor?

Doğum yardım parası tek seferlik verilen bir destektir. Bu uygulama 15.05.2015 tarihinden beri doğacak veya doğan bebeklerin ailelerine "doğum parası" adı altında destek verilmektedir. Bu uygulama Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Doğum parası bir çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ise 600 TL destek verilmektedir. 2020 yılı ocak ayında enflasyon oranına göre doğum parasına da zam yapılmıştır. Çalışan SSK' lı anneler ocak ayından itibaren doğum yapacak veya yapmış durumda olması ile en az 9.287 TL ödeme alacaktır.

Doğum parası alabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız gerekmektedir. Aynı zaman da mavi kartı olan kişiler de doğum parasından faydalanabilir. Bir diğer faktör de annenin vefat etmiş olması, Türk vatandaşı olmaması ya da mavi kart sahibi olmaması gibi etkenlerde baba kendi kimliği ile doğum parası için başvurabilir.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMESİ NE ZAMAN ÖDENİR?

15.05.2015 yılından itibaren doğan çocuklara doğum parası desteği verilmektedir. Ancak 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar ne yazık ki doğum ücretinden faydalanamaz. Fakat uygulamaya göre yeni doğum yapmış ya da yapacak olan annenin kaçıncı çocuğu doğurduğunu belirlemesi durumunda 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocukların doğum parası da ek olarak verilmektedir. Doğum yardım parası (DYS) için hak sahipleri 1 ay içerisinde PTT giderek paralarını çekebilir. Ayrıca kamu işçisi olan kişilerin yaptıkları sözleşmede kurumdan alınan doğum parası ile kamu da çalışmayan kişilerin aldığı doğum parası birbirinden farklıdır. SSK' lı çalışan kadınlar için doğum parası hak olarak sayılmaktadır.

İŞİN OLSA