Devlet tarafından vatandaşlara sunulan yardım ve desteklerden biri de geçtiğimiz yıl Aile, Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında ödenen süt parası desteğidir. Özellikle çalışan anneler için sağlanan bu destekten yararlanmak için ise birtakım şartların sağlanması gerekiyor. İşte kimler bu destekten yararlanabilir, nasıl başvuru yapılır, desteğe ilişkin diğer detaylar haberin devamındadır.

Çalışmayan Annelere 202 TL!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu destek ile çalışmayan annelere de süt parası ödenmekte olup ödenen bu tutar 2020 yılı itibari ile 202 TL olup her yıl artmaktadır. Ödenen bu tutar bir defaya mahsus olup annelere yapılan her doğum sonrası ödenmektedir.

Kimler Süt Parası Ödemesinden Yararlanabilir?

Süt parası desteği çalışan ve çalışmayan annelere farklı tutarlarda ödenmektedir. Bu noktada çalışmayan anneler için sadece sağlıklı doğum yapması, bebeğin hayatta olması ve eşinin herhangi bir sosyal güvencesi olması şartı ile bu ödemeler gerçekleştirilir. Emekli Sandığına bağlı olanlar bu ödemeden yararlanamamaktadır.

Çalışan anneler ise SSK’ya bağlı olarak çalışan ise doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün prim ödemesinin kuruma yapılmış olması, BAĞ-KUR ise doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda doğumun sağlıklı olması ve bebeğin canlı olması gerekir.

Anneler bu ödemeyi, hak kazandıktan yani doğumun gerçekleşmesinden sonra 5 yıl içerisinde almak durumundadır. Yoksa ödeme zamanaşımına uğramaktadır. Aynı zamanda süt parası ödemesi alacak annelerin doğum öncesindeki 8 hafta ve sonrasındaki 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süreçte kesinlikle iş yerinden çalışmamaları şartı da bulunmaktadır.

Nasıl, Nereye Başvuru Yapılır?

Doğum yapan anneler, bebeğin nüfus kaydı, cüzdanı gibi sağlıklı doğuma ilişkin kayıtlar ve SGK dökümleri ile il ve ilçelerdeki SGK müdürlüklerine başvuru yaparak bu ödemeden yararlanabilir. Bu noktada ödemelerin sadece annelere yapıldığı bilinmekte olup eşler başvuru yapamamaktadır. Başvurunun onaylanmasından sonra ilgili tutar Ziraat Bankası hesabı bulunuyorsa o hesaba bulunmuyor ise PTT’ten ödenmektedir.

Editör: TE Bilisim