Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre hem anne hem de babalara çocukları için 2 bin TL ve üzeri ödeme yapılmakta olup özellikle bu ödemeden yararlanmak isteyen ailelerin ise bir şartı sağlamaları gerekmektedir. Bu acıkmaya göre anne ve babaya toplamda ödenecek bu yardım için sağlanması gereken şartlar ve habere ilişkin diğer detaylar haberin devamında yer almaktadır.

Kanuni Gerekçe

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, aylara göre değişen ücret ile birlikte anne ve babalara toplamda 2 bin 415 TL ödeme yapılacak olup özellikle bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında hangi şartları sağlayanların bu yardımı alacakları yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurulu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen bu ödeme çalışması ile 2016 yılından bu yana ödemeler yapılmaktadır.

8 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan bu mevzuata göre Sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışan işçilerin bu hakları sağlanmış olup ödeme de bu kapsamdayapılmaktadır. Korona virüs sebebi ile gerçekleştirilen ödeme kapsamında toplamda anne ve babalara toplamda 2 bin 415 TL ödenecektir.

Nasıl Yararlanılır?

İlgili resmi gazete kararı ile sigortalı olarak herhangi bir işyerinde çalışan işçilerin doğum izni ve yapacak olanlar için önce ve sonrasında toplamda 8 haftalık izni bulunmakta olup ilk doğum için 2 ay boyunca 15 + 15 gün, ikinci doğumda 4 ay aylık 15 gün, üç ve daha sonraki doğumlarda ise 6 ay ayda 15 gün olarak yarım gün çalışmakta, bu sebeple izinli olunan bu kısmın bir tutarı da devlet tarafından ödenmektedir.

2020 yılı itibari ile net maaş üzerinden hesaplandığında 2.324 TL olan asgari ücret üzerinden 1.162 TL’si iş veren tarafından geriye kalan 1.476 TL’si ise devlet eliyle İŞKUR aracılığı ile ödemektedir. Bu durumda 2.638 TL net maaş alınmış olacak olup ilgili karar ile bu haktan babalar da faydalanmakta fakat dikkat edilmesi gereken bir husus olarak bu ödeme sadece toplu olarak ödenmekte anne ve baba ayrı ayrı yararlanamamaktadır.