Devlet tarafından vatandaşlara çeşitli durumlarda destek ve yardım olanağı sunulmakta olup bu yardımlardan biri de anne olmak isteyene sağlanan ve çocuk başına 7 bin 675 TL olarak gerçekleştirilen ödemedir. Bu noktada ilgili destekten yararlanmak isteyenler için detaylı bilgiler haberimizin devamında yer almaktadır.

Kimler Yararlanabiliyor?

Bu yıl da devam edecek olan ilgili doğum desteğinin yanı sıra üt ve emzirme parası, doğum ve kreş yardımı, yarım gün çalışma desteği de verilmekte olup asgari ücret düzeyinde çalışan bir anneye ödenecek olan tutarın değeri toplamda 7 bin 500 TL olarak belirlendi. Bu tutar çocuk sayısı ve brüt maaşa göre değişirken 4 bin lira brüt ücreti olan bir anne için ödenen toplam miktar ise 11 bin TL’ye kadar çıkabilecek olup çalışan anne için bu deste tutarı 7 bin 500 TL’nin de üzerine çıkabiliyor. Ayrıca anneler çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışma hakkından da yararlanabiliyor. İlk çocuk için annelere 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışılıyor ve tam maaş alabilmektedir.

Çalışan Annelere Destek

İş Görmezlik ödeneğinde ise yılda en az 90 gün prim ödeyen annelere 16 hafta izin süresinde maaş ödenmekte olup doğum öncesi ve sonrasında izin kullanılmasına göre bu ödeme tarihi de değişiklik göstermektedir.

Doğum parası, Mayıs 2015’ten sonra dünyaya gelen çocuk için ödenmekte olup ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üç veya daha fazla çocuk için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır.

Süt parası ise yine asgari ücrete göre artış göstermekte olup hali hazırda 133 TL ödemesi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim