Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) tarafından bugün yeni bir duyuru yayımlandı ve altını olan vatandaşlar gözlerini bu duyuruya çevirdi. Buna göre bankaların müşterilerden almış oldukları altınların milyem cinsinden değerlerine yönelik bir taslak hazırlandı ve taslak kamuoyuna paylaşıldı. İlgili değerlerin görüşmeleri yapıldıktan sonra onaylar verilecek ve taslak onaylanınca bankalar bu milyem üzerinden işlem yapacak.

Taslak Yayımlandı

Hemen yukarıda sizler için tabloyu sunduk. Buna göre bankalara vadesiz altın ya da mevduat altın hesaplarına yatırmış olduğunuz altınların hangi cins üzerinden nasıl değerlendirileceği belirtildi. Eğer sizlerinde bankalarda altınları varsa ya da altınlarınızı yatırmak istiyorsanız değerini hemen yukarıdaki tablo üzerinden öğrenebilirsiniz.

Milyem Nedir?

Altın ile iç içe olmayan vatandaşların pek çoğu milyem nedir bilmemektedir. Peki milyem nedir? Buna göre milyem alaşım içerisinde bulunan altının saflık oranı denebilir. Bir ölçü birimi olan milyem aracılığı ile altının saflık derecesini öğrenebilirsiniz.

Örneğin 0,995 milyemin anlamı 1 gram altının içerisindeki has atlın 0,995 gram demektir. Buna göre bundan sonra bankalara yatıracağınız altınların milyem cinsinden değeri yukarıdaki taslak aracılığı ile belirtilmiş olup bu taslaktaki değerlere göre mevduatlara ya da vadesiz altın hesaplarınıza altınlarınızı yatırabilirsiniz. Şu anda tüm dünyada 1 gram altının maksimum saflık, haslık oranı 0,995 milyem olarak bilinmektedir. Alaşımdaki değeri bu şekilde kabul ediliş ve uygulamaya konulmuştur.

Editör: TE Bilisim