Geçmişten günümüze en çok tercih edilen yatırım araçlarında biri olan altın, geçtiğimiz yıldan bu yana en çok kazandıran yatırım aracı olmayı sürdürüyor. Son zamanlarda hızlı yükselişini sürdüren altın bayramda nasıl seyrediyor, tüm bunlar yatırımcılar kadar altın almak isteyenlerin de en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. İşte uzman görüşleri, altın fiyatları ve bayramda altının seyrine ilişkin detaylar.

25 Mayıs Altın Fiyatları

Geçtiğimiz hafta 380 TL seviyesinden kapatan gram altın fiyatları yeni haftaya ise değer kaybıyla başlamış hatta 377 lira seviyesine kadar geriledi. Saat 08.30’da 378 lira üzerinden işlem görüyor. Çeyrek altın bugün edinilen bilgilere göre 617 TL’den alınıp, 625 TL’den, Cumhuriyet altını ise bugün 2 bin 459 TL’den alınıp 2 bin 495 TL’den satışa sunulmaktadır.

Bayramda da Artış Trendi

Altın fiyatları, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü itibari ile yükseliş trendini sürdürmeye devam ediyor. Bu noktada uzmanların yaptıkları yorumlara göre altının ilerleyen günlerde kademli olarak gevşeme trendine girmesi beklenirken özellikle Amerika ve Çin arasında gerçekleşen korona virüs salgınına ilişkin çekişmeler de piyasaları etkiliyor. Aynı zamanda tüm dünyada salgının ikinci dalgasının olup olmayacağı, ekonomilerin bundan nasıl etkileneceği endişesi de altın üzerinde etkili olabiliyor. Ons altında 22 günlük 1.715 dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup bu desteğin aşağıya doğru sarkması muhtemel ama piyasaların virüs sebebi ile belirsiz olması tahminleri de güçleştiriyor.

Altın ve Dövizde Vergi Arttı

Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre finansman bonosu üzerinden alınan yüzde 10 oranında verdi, karar ile birlikte yüzde 15’e çıkarılarak, mevduat vergisi ile aynı seviyeye çıkarıldı. Kararla aynı zamanda döviz ve altın alım satımında uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi de (BSMV) “binde 2″ seviyesinden “yüzde 1” düzeyine yükseltildi. Bu noktada örneğin 100 dolar alınması durumunda 1 dolar vergi alınacak olup yatırımcılar için bu vergi tahsil edilmeyecek.

Geçtiğimiz günlerde Hazine, altın alım satım işlemlerinin de da kambiyo işlemi kapsamında değerlendirileceği açıklamış olup buna göre döviz ve altın alımında da yüzde 1 oranında vergi alınacak.

Editör: TE Bilisim