Altın Haftaya Düşüşle Başladı

Altın, yatırımcıların altın destekli fonlarda son yedi ayın en hızlı satışını gerçekleştirmesinin ardından değer kaybetti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 10.1 ton ile 8 Ekim'den bu yana en güçlü düşüşünü gösterdi. Varlıklar şimdi toplam 1,615.1 ton ile Ocak ortasından bu yana en düşük seviyesinde.

Yatırımcılar, güçlenen ekonominin Fed'i bu yıl faiz artırımına yöneltebileceği spekülasyonuna bağlı olarak altın sattı. ABD'de Cuma günü açıklanan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi, ekonomistlerin tahininin hafif altında artarken, işsizlik oranı düştü. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "ABD tarım dışı istihdam verisi, işsizlik koşullarının Fed'in tam istihdam olarak düşündüğü seviyelere yaklaşmakta olduğunu gösteriyor." dedi ve "Bu durum, ücret enflasyonu beklentilerini artırıyor ve bu yılın Eylül ya da Ekim aylarında faiz artırımına gidilmesi için kapıyı açıyor" şeklinde görüş bildirdi. Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 07:36'da, ons başına 1,185.50 dolara geriledi. Spot altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,186.86 dolara indi. ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 223,000 arttı ve 85,000 artışa revize edilen Mart ayı istihdam verisi ise Haziran 2012'den bu yana en düşük artışı işaret ediyordu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın Nisan ayında 228,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 5.4 ile Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyesine inerken, ücret artışalrı sınırlı kaldı.

Güçlenen dolar ayrıca, altına yönelik değer koruma amaçlı talebin azalmasına neden oluyor. Dolar euro karşısında, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın temerrüte düşmesini önlemek için ek yardımı görüşmek üzere bugün Brüksel'de bir araya gelmelerinden önce yükselişini üçüncü güne taşıdı. Temmuz vadeli gümüş yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 16.41 dolara geriledi. Temmuz vadeli platin yüzde 0.5 geri çekilerek ons başına 1,135.86 dolara indi. Haziran vadeli palladyum, Cuma günü sekiz haftanın en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 1.2 kayıpla ons başına 792.95 dolara çekildi.

Editör: TE Bilisim