Çok yüksek maaş alanlar ya da birden fazla işte çalışanların ödediği sigorta primlerinin kanunda beliritlen prime esas kazancın üst limitini aşması mümkün olabilmektedir. Bu durum ödeme yapılırken tespit edilemiyor, kişiler tavan prim ücretini aşam miktarlarda ödeme yapmış oluyor.

Bu grupta yer alan sigortalıların ödediği sigorta primlerini geri alma imkanı var. SGK, fazla ödenenen sigorta primlerinin yaşlılık aylığı bağlanamayan kısmını iade ediyor.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Prime esas kazanç üst limitini aşan ödemelerin iadesini almak için başvuruların SGK'ya yapılması gerekiyor. Başvuru yapmayan kişilerin primlerinin iade edilmediği biliniyor. Bu kapsamda SGK İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezi'ne giderek dilekçe teslim edilmesi gerekmekte. SGK, dilekçeyle yapılan başvurunun ardından fazla ödemenin olup olmadığını araştırıyor, hesaplıyor ve konuyu netleştiriyor. Eğer kişi adına fazla sigorta primi ödemesi yapıldığı kanaatine varılırsa bir sonraki ay içerisinde fazladan ödenen sigorta primleri tek seferde SGK'ya iade ediliyor.

Prime esas kazancın aylık üst sınırı 19.188,00 TL, günlük üst sınırı ise 639,60 TL olarak belirlenmiştir.