Türkiye uzun süredr nükleer enerji konusunda çalışmalarına devam ederken Mersin ile Sinop şehirlerinde nükleer enerji tesisleri kurulmaya başlandı. Buna göre yapımı hızlandırılan Akkuyu Nükleer Santralinin 3. reaktör temeli bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile atıldı. Vatandaşlara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi verirken pek çok kişinin aklında bulunan soruların da tamamı yanıtlanmış oldu. Peki Akkuyu Nükleer Güç Santralinin önemi nedir, yıllık ne kadar elektrik üretecek?

Akkuyu Kaç Kişiyi İstihdam Edecek?

Mersin'de yapımı tamamlandıktan sonra açılan Akkuyu en yoğun dönemlerde 16 bin kişiye ve normal üretim dönemlerinde ise 4 bin kişiye istihdam olanağı verilecek. Nükleer Enerji hususunda daha önceden belirlenen 186 mühendis öğrencisi yurt dışında eğitimlerini aldı. 6,5 yıllık eğtiimlerinden sonra ülkeye dönen gençler mühendislikten, nükleer güç santralinin tüm süreçlerinde istihdam edecek ve Türkiye'ye bu alanda öncülük etmiş olacaklar.

Akkuyu Ne Kadar Elektrik Üretecek?

Mersin'da yapımı tamamlandıktan sonra açılacak olan Akkuyu Nükleer Enerji tesisi toplam 4800 megavat kurulu günce sahip olacak ve yıllık 35 milyar kilowat saat elektrik üretecek. Peki bu 35 milyar kilowatt saat ne demek oluyor? Yani Türkiye'nin yıllık toplam eletkrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Bu sayede ülkemizde halen elektrik üretimine devam eden ancak hava kirliliği yaratan fosil yakıt kaynaklı tesisler örneğin linyit, doğalgaz, petrol vb. gibi ihtiyaçlar azalacak. Türkiye'nin dış ticaret açığının en büyük nedeni olan fosil yakıtlara olan ihtiyaçlar ciddi drecede azalmış olacak.