Akkuyu Nükleer santral İhalesi Sonuçlandı

Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik santralinin ihalesi sonuçlandı. İhaleyi kazanan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ihale ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cengiz Akkuyu; “çok rekabetçi bir teklifte bulunduk. Rakiplerimiz de rekabet kattılar” dedi. Konu ile ilgili basın mensuplarının karşısına geçen Cengiz, bu ihalenin kendi lehlerine sonuçlandığı için mutlu olduğunu dile getirdi. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz açıklamasında “1 yıla yakın bir süredir çalışıyoruz. Son birkaç ayda 2-3 ihale yapıldı. Çok kritik bir süreç geçirdik. İhalede Rus firması bizi seçti. Biz de bundan sonrasında onların güvenine layık olmak için en iyi şekilde projeyi tamamlayacağız. Allah İnşallah mahçup etmez bu işi kaliteli ve iyi şekilde bitiririz” şeklinde konuştu.

Cengiz, İhale kapsamında işlerin yetiştirilme süresiyle ilgili bir sıkıntıları olmadığını da belirterek; “ Bu işi erken bitirsek bile her şartta 3 yıl boyunca orda kalmamız gerekecek. Ekiplerimiz 3 yıl boyunca orada çalışmalara devam edecek” dedi. İhale fiyatı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cengiz, bu bedelin Akkuyu Nükleer AŞ tarafından açıklanmasının daha doğru olacağını dile getirdi. Konu ile ilgili “çok rekabetçi bir teklifte bulunduk. Rakiplerimiz de rekabet kattılar” açıklamasını yapmakla yetindi. Bu ihale kapsamında Akkuyu için toplam 20 milyar doların üzerinde yatırım yapılması bekleniyor.

Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Akkuyu Nükleer AŞ'nin satın alma komisyonu kararına göre Akkuyu NGS deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası konulu iş ve hizmetleri gerçekleştirecek olan tedarikçi olarak seçilmişti. Daha sonra ise Akkuyu Nükleer Santrali'nin limanı ve diğer hidroteknik yapılarının projelendirilmesi ve inşası ihale konusu içerisine dahil oldu. Türk şirketler tarafından Santralin inşaatında yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin karşılanması bekleniyor. Toplam proje bedelinin ise 20 milyar doların üzerinde yatırımın sonucunda tamamlanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim