Bugün 8 Mart Kadınlar Günü olmakla birlikte ülkemizde hem bu özel günde hem de diğer günlerde kadınları destekleyen, çalışma hayatına girmesine katkı sağlayan ve kendi işini kurmasına kadar birçok alanda yardım sağlayan uygulamalar bulunmaktadır. Özellikle 15 destek ile kadınlara 10 bin TL’ye kadar sağlanan maddi desteklerden tüm kadınlar yararlanabilmektedir. İşte kadınlara sağlanan destek ve yardımlar ile bu desteklere ilişkin detaylar.

Çalışan Anneye Sağlanan Destekler

Ülkemizde doğum yapan ve çalışan kadınlara anne olmaları durumunda, ilk çocuk için 300, ikinci için 400 ve üçüncü için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Bunun yanı sıra analık izni çerçevesinde 16 hafta izin hakkına sahip çalışan annelere, bu 16 hafta için en az 7 bin 324 TL ödenmektedir. Doğum yapan anne adaylarına ise 180 güne kadar yarım gün çalışma hakkı sağlanmaktadır.

Çalışan annelere ayrıca isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabilmekte olup doğum yapan anneye ise 202 TL süt parası verilmektedir.

Kadın çalışanlar ayrıca 3 çocuk için borçlanarak 2.160 gün, yani 6 yıl kazanıp erken emekli olabilmekte, sigortalılardan malul çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı verilmekte ve 100 ila 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılmaktadır. Kreş yardımı ile de asgari ücretin yüzde 50’sine denk gelen kısmı ise gelir vergisinden istisna olarak belirlenmiştir.

Kadınlara Sağlanan Destekler

İŞKUR tarafından sağlanan İşbaşı eğitiminde kadınlara 400 lira kreş yardımı yapılmakta, KOSGEB, kadın girişimcilere 5 bin lira kaynak sağlamakta, yeni eleman alınırken iş arayanın kadın olması durumunda teşviklerin süresi artmakta, evde üretim yapan kadınlar esnaf sayılarak vergiden muaf kabul edilmektedir.