Türkiye'de kamu bankaları aracılığıyla sağlanan kredi fırsatlarında özellikle vatandaşlar uzun vadeli ve 6 ay ertelemeli olmak şartıyla ciddi bir maddi destek elde etmişti. 3 yıllık geri ödemesi bulunan bu kredilerde, geri ödenecek tutarın faizi çok düşük olduğundan dolayı milyonlarca vatandaş bu konuda talepte bulunarak başvuruların yoğun bir şekilde geçmesini sağladı. İhtiyaç sahibi, dar gelirli aileler ve asgari ücretle çalışanların ilk etap itibariyle yararlandığı bu fırsatlarda 2. faz başvuru sürecinin de başlatılması bekleniyor. Öyle ki 1. faz ile birlikte kredi imkânlarından yararlanan vatandaşlar bu konuda ekonomik olarak rahatlarken, başvurusu onaylanmayan ya da bu fırsattan yararlanamayan vatandaşlar için fırsat sona ermiş durumda. Ancak mevcut Türkiye şartlarında vatandaşların pandemi nedeniyle zorlu bir süreçten geçmesi, bu duruma yönelik yeni bir düzenlemenin daha yapılması gerektiğini ortaya çıkardı.

6 ay ertelemeli kredide 2. faz başlayacak mı?

Sosyal medya gibi pek çok alanda vatandaşların ortak talebi yeniden bir başvuru sürecinin başlatılması. 2. fazın başlaması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda hükümetten bir adım bekliyor. Konu ile ilgili yeni bir açıklama ise Tüketici Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu tarafından gündeme getirildi. 10 bin lira kredi için başvuruda bulunan vatandaşların büyük bir bölümünün 3 bin liralık kredi onayı aldığını belirten Başkan Ağaoğlu mutlaka 2.faz başvuru imkanının getirilmesi gerektiğini ve kredi alan vatandaşların da yine başvuru yaparak kredi almasının önünün açılmasını istedi.

Özellikle 10 bin TL denilmesine rağmen vatandaşların çok düşük ücretler ile kredi aldığını belirten Başkan, mevcut durumun özellikle milyonlarca vatandaş için yeterli olmadığını, yapılacak yeni düzenleme ve 2.faz başvuruları ile birlikte vatandaşların bu konuda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Başvurular 1 Haziran’da sona ermişti

Türkiye'de başlatılan bu kampanyada başvurularda kısa süre içerisinde milyonlarca başvuruya ulaşılırken, yapılan son açıklama ile birlikte başvuruların sona erdiği ve yeni taleplerin alınmayacağı belirtilmişti. 1 Haziran tarihi itibari ile alınan bu karar sonrasında başvuru yapamayan vatandaşlar kredi fırsatından da yararlanma imkânına kaybetmiş oldu.