Kamu kurumlarında ve belediyelerde çalışan milyonlarca 4/D statüsündeki işçi ve kamu işçisinin merakla beklediği zam tarihine yaklaşılıyor. Bu noktada yenilenecek olan toplu iş sözleşmeleri ile birlikte işçilerin maaşlarına zam yapılması gündemde olacak. Peki işçilere hangi oranlarda zam uygulanması muhtemel, sözleşme ne zaman yenilenecek ve işçiler zamlı maaşlarını ne zaman alacak, işte tüm bu sorulara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer alıyor.

Yeni Sözleşme Tarihi Ne Zaman?

Kamu kurumlarında çalışanlar ile belediyede çalışan işçilerin toplu iş sözleşme yenileme tarihleri farklı olmakla birlikte belediyelerde çalışan personelin sözleşmesi 31 Haziran 2020 tarihinde sona ererken, kamu kurumlarında çalışan işçilerin ise sözleşmeleri eylül ayında sona erecek. Bu noktada özellikle salgın süreci sebebi ile TİS görüşmelerinin 3 ay uzatılmasına karar verilmişti. Karar göre ise mayıs, haziran ve temmuz aylarında görüşmelerin olmamasına muhtemel bakılırken güçlü bir olasılık ise 2019 yılında da görüşmelerin gerçekleştiği ağustos ayında, yeni sözleşmeler için görüşmelerin başlaması yönünde bulunuyor.

Muhtemel Zam Oranı

Taşeron ve kamu işçilerinin maaşlarına yapılacak olan TİS zammı için gündemde belirli oranlar yer alıyor. Bu muhtemel oranlar ise şu şekilde; enflasyon hedefi ve 1,5 refah payını içeren yüzde 10 oranında bir zam, 2019 enflasyon oranını içeren yüzde 12 zam, 2020 enflasyon oranlarına bağlı olarak yüzde 15 zam ya da yüzde 17,5 oranında bir zam oranı şu an masada olan seçenekler arasında yer alıyor.

Görüşmelerde Önemli Konular

2020 yılında yapılacak olan TİS görüşmelerinde ilk ve en önemli konu maaş zammı oranları olacak gibi görünse de aynı zamanda milyonlarca işçi tarafından merakla beklenen konulardan birisi de yüzdelik dilim düzenlemesi olarak yer alıyor ve bu kapsamda hali hazırda açılan bireysel bazı davalarda mahkemelerin 4/D'li taşeron işçiler lehine karar verilmesi çalışanların umutlarını artırdı. Bu noktada Çalışma Bakanlığı'nın tüm işçiler için ortak bir çözüm paketi bulması noktasında beklentiler oluşmuş olmakla birlikte gözler ileride yapılacak olan toplu iş sözleşmelerine çevrildi. Konu ile ilgili olarak binlerce işçi bir düzenleme gelmesini bekliyor.

Editör: TE Bilisim