Bazı meslekler SGK tarafında ilave hizmet sayılmakta olup bu mesleklerde çalışanlar fiili hizmet zammı alarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmetten sayılabilmekte aynı zamanda belirli bir kısmı da emeklilik yaş hadlerinden düşülerek erken emekli olma şansı sunmaktadır. SGK tarafından bazı mesleklere erken emeklilik şansı tanındı. Buna göre bu meslek gruplarında çalışanlara daha az bir yıl şartı ile emekli olma şansı tanımış olup ilgili mesleklere ait detaylar ve bilgiler ise haberimizin devamında yer alıyor.

Hangi Meslekler Var?

Özellikle burada örneğin madencilik yapan işçilerin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye inerken geçirilen tatil ve diğer süreler de dahil edildiğinde işçiler 43 yaşında emekli olabilmektedir. Buna göre yasa kapsamında 360 gün için 60 ile 90 gün eklenirken madencilik için ise bu süre 180 gün olarak belirlenmiş. Bu süreler hem emeklilik yaşından düşüyor hem de prim gün sayısına ekleniyor. Buna göre bu haktan yararlanacak olan 45 meslek grubu içerisinde yer alan bazı meslekler ise şu şekilde.

Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün, Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün, TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün, Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün, Emniyet ve MİT mensupları 90 gün, Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün, Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler 90 gün, Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün, Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün, Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün, Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün olarak yer aldı.

Sorgulama Nasıl Yapılır?

İlgili meslek grubunda çalışanlar, ne zaman emekli olacaklarını SGK internet sitesinde sorgulayabilmektedir. Bu noktada e-SGK sayfasında yer alan e-hizmetler altında 4/A/B/C sigorta türüne göre ilgili mesleklere ilişkin sorgulama yapılabilmektedir.