Trafik sigortasında son 4 yıl içinde yaşanan yükselişler vatandaşı bezdirdi. Özellikle genç kesimler zorunlu trafik sigortalarının çok yüksek olmasından dolayı tepkililer.

Kamuoyunda yoğun şikayete konu olan ve geçen yıla göre 4 kat daha zamlanan zorunlu trafik sigortası priminin, 30 yaşın altındakiler ve eski model araç sahiplerine daha yüksek oranda çıktığı belirtildi. Konya Ticaret Odası (KTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Rafet Bircan, yaptığı açıklamada, araç sigortalarının geçen yıla göre 3-4 kat zamlanmasının vatandaşlar arasında hoşnutsuzluğa neden olduğunu söyledi.

ZORUNLU'DA 1.000 TL'Yİ DE AŞIYOR

Bircan, "Araç sahibi 30 yaş altındaysa ve eski model araç kullanıyorsa 1.000 ila 1.200 lirayı gözden çıkarmalı. Gençlerin o araçları nasıl kullandıklarını biliyorsunuz. Eldeki veriler fiyatların yüksek çıkmasına neden oluyor. O marka araçlarda hasar prim dengesi devam ettiği sürece primler de mutlaka artacaktır" açıklamasını yaptı. Fiyat artışlarının başında ölümlü ve yaralamalı kazalardan dolayı ödenen tazminatların geldiğine dikkati çeken Bircan, "Sigorta şirketleri 10 yıl önce sattıkları bir poliçeden, yargı kararı çıkmasından ötürü bedeni zararlar ödemeye başladı. Fiyat artışında en büyük etken bu" dedi.

Markası bile fiyatı etkiliyor

"Sigorta şirketlerinin elinde bir istatistik var " diyen Bircan, "Örneğin A model araçta bir sigorta şirketi sürekli zarar etmiş, diğer şirkette başka bir modeldeki araçta kar etmiş. Hangi marka araçlara sigorta şirketleri hasar ödüyor, bununla ilgili veriler var. Fiyat da buna göre" dedi.

Vatandaş şoka giriyor!

Geçen yıl 150 liraya zorunlu trafik sigortası yapıldığını anımsatan Rafet Bircan, "En son indirimli basamaktaki araçlar için bu rakamlar ödeniyordu. Bu yıl 400 liraya çıktı. Vatandaş bu rakamları duyduğunda şok oluyor. Biz de elimizden geldiği kadar fiyat artışlarını anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle 30 yaşın altındaki gençlerin kullandığı eski model araçlarda hasar pirim dengesi yüksek olduğu için o marka araçlara daha yüksek primler çıkıyor" dedi.

Fiyatlar neden yükseldi

Bircan, "Firmalar, 7 yıl içinde aynı primlerle poliçe kesti. Sonra bedeni hasarlardan çıkan zararların eklenmesi fiyatların birden bire artmasına neden oldu. Maalesef art niyetli insanlardan dolayı da sigorta fiyatları arttı. Tutanak tutulmasına gerek olmayan kazalara bile tutanak tutarak, oluşan hasarları sigorta şirketlerine ödetmeye kalktıkları için kurunun yanında yaş da yanıyor. Öte yandan değer kaybını artık sigorta şirketleri ödemeye başladı. Önceden değer kaybını vatandaş kendi cebinden ödüyordu. Trafik sigorta bedellerinin bu kadar artmasının nedenleri bunlardır

Editör: TE Bilisim