Yasalara göre 50 yaşını doldurmuş ve en az 25 yıl evli kalmak şartı ile ev hanımları emekli olma imkanından faydalanabilecek. Ayrıca bunun için SGK ile hiçbir ilişkinizin olmaması gerekiyor. Emekli olmak isteyen kadınların öncelikle prim iş gününü ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu imkândan faydalanmak isteyen kadınların borçlanması gerekmektedir. Prim gün sayısını karşılayacak ekonomik bütçesi olmayan kadınlara kredi çekme imkânı da sağlanacak. Bunun yanı sıra yurt dışında yaşayan T.C vatandaşları çift emeklilik hakları için eksik prim günlerini ödeyerek emekli olabilecek.

EMEKLİLİK;

Emeklilik için başvuru yapacak kadınların öncesinde SSK, Emekli Sandığı vb. kurumlar ile ilişkisi olmamalıdır. Evlilik sürecini 25 yıl olarak tamamlayan 50 yaşını doldurmuş ev hanımları hesaplamalar sonucu toplu ödeme yaparak emekli olma imkanını elde edebilecek. Böylece her ay düzenli olarak maaş sahibi olabilecekler. Bunun yanış sıra isteğe bağlı düzenli primlerini ödeyen ev hanımları da bu imkândan faydalanabilecek. SGK’ ya yapacağınız başvuru doğrultusunda asgari ücretin %32’ si kadarı ile prim ödemeniz gerekmektedir. 1 Mayıs 2008 tarihi sonrasında sigortalı olan ev hanımları 61 yaşında emekli olabilecek. Ayrıca 5400 prim gün sayısını doldurmuş olmanızda gerekmektedir.

GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER?

25 yıllık evli olan ev hanımları, emeklilik borcu sigorta girişlerinde eksiklik var ise borcunu ödemesi durumunda emekli olabilecek. Eğer sigorta girişiniz var ve çeşitli nedenlerden dolayı prim ödemenizi gerçekleştiremediyseniz borcunuzu ödemeniz durumunda emekli olabilirsiniz. Bu anlamda maddi zorluk çeken ev hanımları tespit edilerek günlük prim ödemeleri 21.64 TL olacaktır.

Editör: TE Bilisim