Türkiye’de çalışan milyonlarca çalışan, yeni yıl da yaklaşırken asgari ücrete gelecek iyileştirme ve yeni tutarın ne olacağını merak ediyor. Özellikle her yıl milyonlarca kişinin merakla beklediği yeni tutar da 2020’nin sonuna yaklaşırken gündemde yer alan konulardan biri haline geldi. 2021 yılında asgari ücretin ne olacağına dair uzman görüşleri ve göstergeler de yer alıyor. Yılbaşından olmak üzere uygulanacak olan yeni asgari ücret tutarına dair tahminler, göstergeler ve gündemde yer alan bilgiler ise haberin devamında yer almaktadır.

Enflasyon Oranı Önemli

2021 yılı başından itibaren uygulanmaya başlayacak olan yeni asgari ücret tutarı ile ilgili olarak en önemli faktörün enflasyon oranı olduğu ifade ediliyor. Yıl sonu enflasyon oranı özellikle yeni tutar belirlenirken dikkate alınacak olan faktörlerden biri. Yıl sonu enflasyon oranına ilişkin olarak birçok kurum tahminlerini yayınlamış bulunuyor.

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan yıl sonu beklenti anketine göre enflasyon oranı bir önceki anket dönemine göre yükselerek yüzde 11,46’ya yükselmiş bulunuyor. Buna göre yıl sonunda Merkez Bankası tahminlerine göre enflasyon yüzde 11,46 olarak gerçekleşebilir. YEP’e göre ise 2020 yıl sonu enflasyon oranı tahmini yüzde 10,5 olarak gerçekleşti. 2021 Asgari ücretin belirlenmesinde ise genel itibari ile yüzde 10 ve üzerinde bir enflasyon oranına göre değerlendirme yapılabilir.

Komisyon Yakında Toplanacak

Her yıl sonuna yaklaşırken Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılda uygulanacak olan AGİ ve asgari ücret miktarına dair açıklama yapıyor. Bu noktada 2021 yılı için ilk yarı yılın enflasyon miktarlarının açıklanmasının ardından yapılacak olan yeni asgari ücret miktarları da merak edilmeye başlandı.

Bu yıl için ise 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile asgari ücretin brüt 2.943, net 2.324 TL olarak uygulanmaya başlayacağı açıklanmıştı. 2021 yılı için ise gündemde yer alan tahminlere bakıldığında asgari ücrete 397 TL zam geleceği söylentileri bulunmaktaydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 12 enflasyon oranı için yüzde 15 zam yapılmıştı. Bu yıl da yüzde 10’un üzerinde bir tutar için yüzde 12 ile 15 arasında bir zam yapılması muhtemel olabilir.

Editör: TE Bilisim