MEB bünyesinde görev yapan öğretmenlerin 2020 yılının ilk altı ayı için ek derslerden alacakları tutalar bugün itibari ile kesinleşti. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2020 yılı Ocak- Temmuz arasını kapsayan dönemde kamu personeli mali ve sosyal haklar genelgesinde ek ders ücretleri de yer aldı.

Tutarlar Yüzde 5,49 Oranında Arttırıldı

Memurlar netin haberine göre öğretmenlerin 6 ayı kapsayan döneminde başta maaş kalemleri olmak üzere toplu sözleşme zammı ve de enflasyon farkı da dahil toplamda yüzde 5,49’luk bir oranda artış yapıldı. 1 Ocak ila 30 Haziran 2020 tarihleri arasını kapsayan dönemde aylık katsayı 0,146061 olacak. Buna göre yine haberde yer alan bilgilere göre net ek ders ücretleri şu şekilde belirlenmiş oldu:

Ek Ders Ücretine İlişkin Hüküm

657 sayılı kanunda yer aldığı şekli ile ek ders ile ilgili olarak “Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.” İbaresi yer aldı.

Ücretli Öğretmenlerin Ek Ders Ücret Durumu

Ücretli öğretmenlerin maaşı girdikleri ders saatine göre değişir. Bir ücretli öğretmen ayda ortalama 120 ders saati derse girmekle birlikte ücretli öğretmenler tatillerde ek ders ücreti alamaz. Ayrıca yarıyıl tatilinde de maaş alamamaktadır. Ayrıca MEB tarafından yayınlanan Ders ve Ek Ders Saatleri kararında öğretmen sayısının yetersiz olduğunda ücretli öğretmenlerin görev yapabileceği yer almaktadır. Fakat kadrolu öğretmenlere ödenen ders dışı hazırlık ve planlama görevi ücreti ücretli öğretmenlere ödenmemektedir.