Türkiye İstatistik Kurumu 2020 Mart ayı Tüketici fiyat endeksi rakamlarını paylaştı. TÜFE yıllık yüzde 11.86 aylık olarak 0,57 oranında arttı. Tüketici fiyat endeki rakamlarında  2019 yılı Aralık ayı rakamlarına göre artış yüzde 2.29 oldu. 2019 yılı Mart ayına göre ise yüzde 11.86 olarak açıklanırken, 12 ay ortalama artış 13.33 olarak gerçekleşti. 

TÜFE RAKAMLARI AÇIKLANDI;

Bir önceki yıla göre en yüksek artış alkol ve tütün ürünlerinde, mal ve hizmet gruplarında ve konutta artış olduğu gözlemlendi. Ana harcama gruplarındaki yıllık değişimde en düşük haberleşme, giyim, ayakkabı, eğlence, kültür ve ev eşyası guruplarında daha az değişim olduğu gözlemleniyor. 

ŞUBAT AYINA GÖRE EN ÇOK ARTIŞ SAĞLIKTA;

Bir önceki aya göre artışlarda ise ulaştırma -1,91'e kadar geriledi. Haberleşme alkollü ürünlerde de azalış gösteren ürünler arasında yer alıyor. Sağlık harcamaları, gıda ve alkolsüz ürünler çeşitli mal ve hizmetler önceki aya göre en çok artışın yaşandığı ürünler arasında yer alıyor. 

Enflasyon rakamlarının açıklanması ile memur maaşlarına yansıması ne olacak diye merak edenler artış gösteriyor. 2020 memur maaşları Ocak ayında yüzde dört oranında artış oldu ve enflasyon farkı yansıtıldı. 2019 yılı maaş enflasyon farkları ilk altı ayda yüzde 1.01 oldu. İkinci altı ayda ise 1.49 olarak fark oluştu.

MEMUR MAAŞINA ENFLASYON FARKI;

2020 Ocak Şubat ve Mart aylarına göre enflasyon yüzde 2.28 artış yaşandı.  Memur maaşlarına Temmuz ayında yüzde 4 zam verilecek. Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyon oranları zam oranını aştığı oranda maaşlara yansıtılacak. Nisan Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandığında memurlara ne kadar maaş farkı oluşacağı belli olacak.

Editör: TE Bilisim