İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı kanuna göre herhangi bir işte çalışmakta olan çalışan için bir güvence niteliğindedir denilebilir. Çünkü çalışanların görev yaptıkları süre boyunca maaşından belirli bir kısmı hesaplanarak kesintiye uğrayarak prim ödemeleri yapılır. Bu konuda Aile Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanlığı yetkilidir. Bakanlık olarak işsizlik ödeneği başvurusu alır. Çalışanın bu ödeneği alabilmesi için bazı şartlara sahip olması gerekmektedir.  Bu Başvuru şartlarının neler olduğunu inceleyelim.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI;

Bir işte çalışmakta iken çalışanın iş yapma ve yetenekleri sağlık ve yeterliğinin o işi yapmasına yeterli bir durumda iken, kendi kusuru olmadan herhangi bir dış nedenden dolayı işsiz kalmasına enden olan işten çıkartma, işsiz kalması halinde çalışanın uğradığı kayıplarının bir kışımın telafisi için zorunlu olarak sigortalı olmaktır. Sözleşme fesh edilmesinden itibaren 30 gün içinde başvuru yapmak gerekmektedir. Başvurular e-devlet üzerinden iŞKUR sistemi üzerinden yapılabilmektedir.

Son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası prim ödemesi yapmış olmak, son 120 gün içinde prim ödemesi yaparak süreli çalışmış olmak

Hangi çalışanlara bu sigortadan faydalanabilir? Banka sandıklarında tabi olarak sigortalı olan çalışanlar ile bir hizmet akdi sözleşmesi sonucunda çalışan sigortalı çalışanlar, kısmı süreli olarak çalışanlardan istekleri halinde bu kapsama alınabilirler ve işsizlik sigortası primleri ödemesi yapabiliyorlar.

işsizlik ödeneği iş kaybı tazminatı sorgulama nasıl yapılır? E-devlet üzerinden Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan e-devlet hizmetlerinden bir tanesidir. İlgili sorgulamaya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu adresinden erişebilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN ÖDENER?

Çalışma Bakanlığı tarafından her ayın 5 gününe kadar işsizlik maaşı ödemesi yapılır. Mayıs ayında maaşlar Iban Numarasına yatırıldı. Hesap numarası olmayanlar için PTT üzerinden ödenmekte. İşsizlik maaşı ptt den kaç gün içinde çekilmeli? Bu konuda herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Ne kadar işsizlik sigortası ödemesi yapılır sorusuna ise hizmet akdinin fesih edilmesinden önceki 4 ayda alınan brüt ücret ile son 3 yıldaki prim gün sayısı hesaplanarak maaş tutarı ortaya çıkmaktadır.

EN DÜŞÜK NE KADAR İŞSİZLİK MAAŞI ÖDEMESİ YAPILIR?

2020 yılında en düşük brüt maaşı alan bir çalışan için damga vergisi kesintilerinden sonra 1168 TL TL maaş ödenir. Tavandan yapılacak olan maaş ise en fazla 2.336 Tl olmaktadır.