Emekli, dul ve yetim olmak üzere birçok vatandaşın yararlandığı bayram ikramiye ödemelerinin 2020 yılında ne kadar olacağı tartışılmaktaydı. Özellikle birçok emekli yeni yılda bayram ikramiyelerine zam talep etmiş olup ilgili tutar için henüz bir artış açıklaması yapılmamıştı. Konuya ilişkin gelişmeler ve zam durumu ise haberin devamında yer almaktadır.

Kimler Bayram İkramiyesi Alıyor?

Emeklilerin yanı sıra 12 Milyondan fazla kişiye yapılacak ödemelerde yetim, dul ve emekli vatandaşlara ödenecek olan ikramiyelerde SGK’dan emekli, yaşlılık, vazife malullüğü aylığı, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik geliri, ölü geliri alan vatandaşlar da bu ödemden yararlanmaktadır.

Bayram İkram İkramiyesi Ne Kadar?

Emeklilere geçtiğimiz yıl ödenen ilk bayram ikramiyesi, Ramazan Bayramı öncesinde 31 Mayıs’ta hesaplara yatırılmıştı. Geçtiğimiz yılın ikinci ikramiyesi ise ağustos ayında hesaplara yatırılmış olup vatandaşlara 1000 ₺ Kurban Bayramı ikramiyesi ödenmişti.

2020 Bayram İkramiyesine Zam Gelmedi

İlgili bayram ikramiyesi ödemesi sabit olduğundan dolayı maaş katsayısındaki artışlardan veya TÜFE oranlarındaki artışlardan etkilenmemektedir. Yani yeni bir kanuni düzenleme yapılmadığı sürece 1000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi sabit kalmaktadır. Bu noktada özellikle enflasyon artışı sonunda ödemelerin de değer kaybı yaşadığı ifade edilebilir.

Kanunda Sabit

İlgili ödeme 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesinde yer almakta olup "Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.000’er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir” şeklinde ifade edilmiştir. Bu noktada tutar da sabit olarak belirtilmiştir.