Ülkemizde ve Dünyada pilot konusunda ciddi bir personel eksikliği yaşanıyor şüphesiz. Üstelik Dünya’ nın en iyi pilotları da ülkemizde yetiştiriliyor. Uluslararası anlamda, üstün bir başarısı tartışılmaz olan pilotlarımız, ülkemizi temsil etmeye devam ediyor. Birçok ülkenin pilot eğitiminde, Türk pilotları görev alıyorlar. Peki, ülkemizde ve Dünya’ da pilotlar ne kadar maaş alıyorlar? 2019 yılı pilot maaşları ne kadar? İşte merak edilen pilot eğitimleri ve pilot maaşları…

2019 yılı pilot maaşları
Pilotlar, görev aldıkları kurum ve tecrübeleri bakımından değişiklik gösteren farklı maaşlar almaktadırlar. Genellikle maaşları 15-20 bin TL arasında başlangıç miktarı olarak ifade edilmekte olup, pilotların görev süreleri, deneyimleri, elde ettikleri başarıları ve görev alma sıklıklarıyla ya da görevlerinin durumuna göre maaşları değişiklik gösterip, artış yaşanabilmektedir. Pilotların ülke içinde ve dışında aldıkları görevlere yönelik olarak da maaşlarında artış yaşanmakta, ikramiyeler söz konusu olabilmektedir. Elbette ki aile durumları, çocuk sayıları vb. gibi etkenler de burada devreye girmektedir.

Pilot olmak isteyenler ne yapmalılar?
Pilotluk, birçok meslekten daha zor, eğitim süreci ve görev icrası bakımından oldukça emek, hırs ve gerçekten inanç ister. Bu bakımdan uzun süreli eğitimler, aylar ve yıllar süren eğitimler alınması gerekmektedir. Önce simülasyonlu eğitimler, sonra aday adaylığı olarak geçirilen eğitimler gibi birçok aşama ile göreve başlatılırlar. Şuanda ülkemizde pilotluk eğitimini ordunun dışında bazı özel okullarda vermekte, Hava Kuvvetleri bünyesinde pilot almak isteyenlerin dışında özel havayolu şirketleri bünyesinde de pilot olunabilmektedir. Pilotlar genellikle uçuş süreleriyle görev alırlar. Yani her pilotun günlük anlamda bir uçuş süresi, söz konusudur. Bu süreler arasındaki uçuşlarını tamamlarlar ve periyodik olarak dinlendirilip, yeni bir uçuşu yapmaları istenir. Özellikle yurtdışı uçuşlarda, konaklama süreleri tanınarak, görevlerini başarıyla yapmaları beklenir.

Editör: TE Bilisim