Emekli ve memurların maaşlarının yanı sıra asgari ücrete de 2019 yılı itibariyle enflasyondan doğan zam uygulanacak. Milyonlarca kişiye ödenen emekli, memur ve asgari ücret maaşları gibi maaşlarda ciddi artışlar gündeme gelecek. Enflasyon oranlarının en az % 12 olarak ekleneceği düşünülen zam oranları sonrasında, hangi memur ne kadar maaş alacak, emekli maaşları ne kadar olacak, asgari ücret zammında son süreç gibi merak edilen tüm konulara yönelik bilgilendirme yapmaya çalışacağız. İşte tüm merak edilen 2019 zam oranlarının yanıtları...

Memur maaşları

Toplu sözleşme dahilinde memurların maaşlarında zam uygulanacak. Ek olarak enflasyondan doğacak ek bir zamla beraber de toplamda % 11-13 arasında bir zam söz konusu olacak. Bu bağlamda evli ve 0-6 yaşlarında iki çocuğu bulunan memura verilecek ek ödeme 366 TL iken, 422 liraya kadar yükselmiş olacaktır.

Emekli maaşlarında durum

Aylıklar artacağından dolayı her ay ödenen ek ödemede de artış sağlanacak. Enflasyon zam oranı % 12-14 arasında gidip geliyor. Buradan hareketle % 13 üzerinden bir zam uygulanırsa 140-674 TL arasında bir artış yaşanacak. Memur emeklileri ise memurlarla aynı zam oranlarını alarak kayıtlarda yer alacak. En düşük emekli memur maaşı ise 2.389 TL olacak şeklinde aktarılıyor.

Asgari ücretliler

Asgari ücretin süreci henüz netlik kazanmadı. Sendikalar ve işçi kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda asgari ücretin 2018 yılı sonlanmadan 2000 TL seviyesine çekme çabaları var. Bu çalışmalar sonuç verirse, 2019 yılı için de uygulanacak bir zam ile asgari ücretin 2500 TL ve dolaylarına getirilmesi amaçlanıyor. Ancak asgari ücretteki bu durum hükümet tarafından doğru bir istek olarak karşılanmıyor. Sürece dair detayları takip edip sizlere aktarıyor olacağız.

Editör: TE Bilisim