İş verenler bilindiği üzere çalıştırdığı kişinin sigortasını Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırmakta olup prim ücreti genel olarak kişinin çalıştığı mesleğe göre değişmektedir. Devlet çalışanların hangi meslek de görev yaptığını öğrenmek istiyor ancak iş verenler çalışanların hangi meslek de görev yaptığını ceza verilmemesi sebebiyetinden dolayı belirtmemekteydi.

Şimdi yeni kanunun çıkması ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarih verdi ve iş verenlerin kesin olarak 1 Ocak 2018 tarihine kadar çalışanlarının hangi mesleği yaptığını beyan etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çalışanların mesleklerini belirtmeyen firmalara cezai işlem uygulanacaktır.

HER MESLEĞİN KODU BULUNUYOR

Devlet tüm meslekler için kodlar oluşturdu. Buna göre iş verenin Sosyal Güvenlik Kurumuna gelerek çalışanlarının yaptıkları mesleğe göre kodunu belirtmesi gerekmektedir. Bu sayede hangi işçinin ne kadar maaş aldığı öğrenilecek ve düşük yatırılan prim ücreti ya da düşük verilen maaşlar tespit edilecek.

Bilindiği üzere çok sayıda özel kurum daha az sigorta prim ücreti ödemek ve çalışana daha az maaş vermek için en düşük ücreti vermeyi tercih etmektedir. Ancak bu durum da hem işçinin emeği verilmediği hemde ülkeye ekonomik anlamda olumsuzlukları bulunduğu için devlet çalışmalarının tamamladı. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm çalışanların ne meslek ile uğraştığı öğrenilecek ve düşük maaş ile düşük primin önüne geçilecek.

DİĞER EKONOMİ HABERLERİNİ BURADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Editör: TE Bilisim