15 bin Maliye Müfettişi Yazlık Konutları Denetleyecek

Turizmin kayıp hazinesi olarak değerlendirilen konutlara bu yıl sıkı denetim geliyor. Maliye bakanlığı yasa dışı kiralanan konutların kayıt altına alınabilmesi için tam 15 bin maliye müfettişini görevlendirdi. Başta yabancılar olmak üzere Türkiye’de her yıl yaz aylarında çok sayıda kişi günlük, aylık, ya da sezonluk olarak konut kiralıyor. Fakat bu kiralama işi sadece kiracı ve konut sahibi arasında kaldığı için vergi kayıtlarına girmiyor ve kiralama işi yasa dışı olarak görülüyor.

Her yıl ev turizmi ciddi oranda artış gösteriyor. Vergi kaybında da çok önemli rakamlar ortaya çıkıyor. Maliye Bakanlığı da bu kaybı önlemek için düğmeye bastı. Bu sezon yazlık bölgeler Maliye’nin ciddi denetimi altında olacak. Ev turizminde kayıt dışı yapılan bu kiralama işlemi nedeni ile 8-10 milyon dolar arasında bir zarar ortaya çıkıyor.

Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra bu iş için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’da titizlikle çalışıyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Mehmet İşler’de bu konutların turizme katılması yönünde görüş bildiklerini dile getirdi. Özellikle Turizmin kalbinin attığı Akdeniz ve Ege bölgesinde bu şekilde kiraya verilen konut sayısı her geçen yıl artıyor. Öncelikle bu bölgelerde yapılacak çalışmalarla bu durumun önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu şekilde yapılan ev turizminde kiralar da bir hayli yüksek. Günlük ya da aylık kiralamaya göre değişse de ev sahipleri ciddi gelirler elde ediyorlar. Bu nedenle maliye bakanlığı da bu gelirleri kontrol altına almak ve ev sahiplerinin kazandığı gelirlerden vergi ödemesini istiyor. Haksız ve yasal olmayan gelirler için Maliye bu yaz için düğmeye bastı ve son sürat bu iş için devam ediyor. 15 bin maliye müfettişinden biri bu yıl sizin yazlığınızın da kapısını çalabilir.

Editör: TE Bilisim