Ülkemizde çalışan ve emekli olmanın hayalini kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir durum olarak erken emeklilik bazı şartların sağlanması durumunda 10 yıl dahilinde olabiliyor. Buna göre sadece 10 yıl çalışma ile emeklilik mümkün olmakla birlikte birçok kişinin merak ettiği üzere bu durumdan yararlanmak için ise sağlanması gereken birtakım şartlar bulunuyor. Peki kimler 10 yıl çalışma ile emekli olabilir, işte detayalar.

Kimler Yararlanabilir?

Takvimin haberine göre 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı olan 4A yani SSK grubu çalışanları 10 yıllık prim ile emekli olabilmektedir. Bu noktada özellikle çalışmaya başlamada ilk kez 9 Eylül 1981'den önce sigortalı olan kadın çalışanlar yaş ve prim şartını sağlarsa olarak 23 Mayıs 2002 tarihi itibari ile 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar ise 50 yaşında ve 3600 prim günü tamamlayarak, ilk sigorta tarihi 9 Eylül 1976 tarihinden önceolan erkek çalışanlar ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3600 gün primi bulunanlar 10 yıl çalışıp emeklilik hakkı elde etmektedir.

Normal Emeklilik Şartları Neler?

Normalde emekli olmak için çalışanların kadın veya erkek olma durumuna göre değişmekle birlikte 4800, 5600 gibi hesaplanan prim gün sayısına ulaşması kadınlarda en az 52, erkeklerde ise en az 56 yaşında olmak, en az 25 yıl sigortalı olmak gibi şartları sağlaması gerekmektedir.

Yaştan Emeklik Ne Demek?

10 yıl ile emeklilik yaştan emeklilik olarak tanımlamakta olup bu haktan özellikle ilgili sigorta başlangıcı tarihine uygun durumu olanlar yararlanabilmektedir. Bu hak belirli bir yaşa gelip de normal emeklilik için prim ödemesini doldurmamış kişilere tanınan bir hak olarak ifade edilebilir. Özellikle belirli bir yaşa gelmiş fakat bundan sonra çalışması zor olacak kişiler için tanına bir haktır. Bu hak kapsamında prim gün sayısı yetmeyen, prim gün sayısı yetmediği için bu nedenle emekli olamayan fakat yaşı ilerlemiş prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişilere emeklilik hakkı tanınmakta olup hakkın alınmasında önemli olan ise sigorta başlangıç tarihidir.