10 Ay İşsizlik Maaşı

İşsizlik sigortası kapsamında geçtiğimiz yıl tam 1,7 milyar lira işsizlik maaşı ödendi. İşsizlik fonu, işveren ve işçilerin ödedikleri işsizlik sigortası primlerinden oluşuyor. Son dönemlerde sık sık tartışmalara neden olan işsizlik fonu, şimdilerde yine gündemde. Bu fonda biriken paranın büyük miktarından işsiz kalanlar faydalanıyor. İşsiz kalanlar son dönemlerde bu fonun daha da farkında ve bilinçli olarak işsizlik maaşı başvurusu yapıyor. Sigortalının brüt kazançları üzerinden hesaplanan İşsizlik sigortası priminin yüzde birini sigortalı, yüzde ikisini işveren ve yüzde birini de devlet ödüyor. İşsizlik ödeneğinden geçen yıl 439 bin 10 kişi yararlandı. Geçtiğimiz yıl işsizlik sigortasına başvuran kişi sayısı ise 899 bin 795 oldu. Bu kapsamda başvurusu kabul edenlere 1 milyar 657 milyon 723 bin lira işsizlik maaşı verildi. Bundan sonrasında çalışanlar için de işsizlik maaşı herhangi bir sebeple işsiz kalmaları durumunda 10 aylık bir maaş garantisi anlamına geliyor.

İşsizlik maaşı alabilmek için çalışılan iş yerinden kendi istek ve kusurunun dışında çalışanın ayrılması gerekiyor. Yani işten çıkarılması gerekiyor. Bunun yanı sıra işsiz kalan kişinin son 120 gün boyunca sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Son olarak da 600 gün boyunca işsizlik primi ödenmiş olması şartı aranıyor. İşsizlik sigortasına işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde başvurmak gerekiyor. Aksi halde gecikme olan her gün işsizlik maaşından kesiliyor.

İşsizlik maaşı başvurunun ardından hak edişin gelesi ile ay sonuna kadar ödeniyor. Herhangi bir PTT şubesine T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile birlikte sigortalı işsizler işsizlik sigortası başvurusunda bulunabiliyor. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunabilmek için başta da bahsettiğimiz gibi kişinin kendi isteği dışında işten ayrılmış olması gerekiyor. İşsizlik maaşında sınır ise o yılki asgari ücretin yüzde 80'i olarak belirleniyor. Bu rakam 2015 yılında ilk 6 ayı için alınacak en yüksek işsizlik maaşı 961 lira 20 kuruş olarak hesaplanabiliyor.

Editör: TE Bilisim