1 Mayıs’tan En Çok Zarar Gören Esnaf Oldu

1 Mayıs işçi Bayramı yine esnafı vurdu. Esnaf Eylemcilerin polisle çatışarak dükkânlarını yağmalamasından korktuğu için kepenk kapattı. Özellikle İstanbul’un en işlek yerlerinde 1 Mayıs günü işyerlerinin kapalı olduğu dikkat çekti. Bölgedeki otel ve AVM’lerde 1 Mayıs’tan etkilendi. Esnafın sıkıntısı bu yıl 1 Mayıs’ta yine devam etti. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “bu özel günler güven ve huzur içinde geçtiği zaman esnaf kar ediyor. Fakat 1 Mayıs her yıl olaylı geçtiği için esnaf büyük zarara uğruyor. İş yerinin olaylardan zarar görmemesini isteyen esnaf, kepenk kapatıyor. Bu da zarar olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Palandöken, Demokrasiyle bağdaşmayan ve ülkeye de hiçbir faydası olmayan bu karışık ortamın hem maddi hem de manevi zararlara yol açtığına dikkat çekerek, “esnafın normalde bu tür tatil günlerinde iş yapma kapasitesi artar. Bayrak satandan, simit satanına kadar herkes kazanır. Fakat bayramı çatışmaya çevirince herkes kaybeder.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Yine aynı konudan dertli olan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Aziz Torun ise AVM'ler başta olmak üzere olayların çıktığı bölgelerde sadece İstanbul’da değil ülkenin genelinde esnafın olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Aziz Torun, insanların artık 1 Mayıs tatillerinde dışarı çıkmak için olayların bittiği haberlerinin gelmesini beklediklerini söyledi.

Turizm sektörünün de bu olaylardan etkilendiğini söyleyen Otelciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, insanların tatil nedeni ile yakın mesafelere seyahat ettiğini dile getirdi. Taksim bölgelerindeki otellerin her yıl 1 Mayıs’ta büyük zarar gördüğünü belirten, Turistik İşletmeciler, Otelciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, kapanan yollar nedeni ile buralara müşteri gelmediğini söyledi. Esnaf 1 Mayıs nedeni ile günlük cirosunu kaybetti.

Editör: TE Bilisim