2020 Yüksek Lisans Başvuru Şartları Nelerdir?

Yüksek lisans, 4 yıllık üniversitelerin bölümlerinden mezun olunduktan sonra kademesini yükseltmek isteyen adayların başvuru yapacağı eğitim türlerinden biridir. Genellikle doktora ve mastır ile sıkça karıştırılan bir kavramdır. Yüksek lisans okumak isteyen öğrencilerin öncelikle ALES sınavından 55 ve üstü puan alması gerekmektedir. YÖK tarafından belirlenen bu puan türünü alamayan kişiler ne yazık ki yüksek lisans okumaya hak kazanamaz. Diğer başvuru detayları ise şu şekildedir.

Yüksek Lisans'a Başvuru Yapacak Adaylar Dikkat!

Ardından ALES sınavını kazanan adaylar yüksek lisans için mülakata girmek zorundadır. Mülakatta genellikle lisans bölümünde alınan eğitim hakkında çeşitli sorular sorularak aday testten geçirilmektedir. Puanlamayı soruyu soran jüri üyeleri vermektedir. Tüm bu şartları sağladığınız takdirde yüksek lisans bölümünü okumaya hak kazanırsınız. Diğer bir taraftan bakılırsa tezsiz yüksek lisans okumak isteyen öğrenciler de ALES sınavına girmeden lisans not ortalaması dikkate alınır. Tezsiz yüksek lisans için başvuru yapacak adayların yabancı dil puanını dikkate alır. Bu doğrultuda tezsiz yüksek lisans okuma şansınız da artacaktır.

Başvuruda istenilen Belgeler Neler?

Yüksek lisans için başvuru yapmadan önce lisan bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Her üniversite yüksek lisans okumak isteyen öğrencisi için farklı şartlar sunmaktadır. Ancak temelde üniversite tarafından istenilen bilgiler aşağıda yer almaktadır.

  • Lisans diploması,
  • Özgeçmiş,
  • Yabancı dil yeterliliği,
  • ALES sınavı sonuç belgesi,
  • T.C kimlik fotokopisi,
  • Askerlik durumunu gösteren bir belge (erkek adaylar için geçerlidir.)
  • Referans mektubunun yazılması,
  • Vesikalık fotoğraf,

Yüksek lisans için başvuru yapacağınız üniversite yukarıda yer alan belgelerin hepsini de isteyebilir birkaçını da isteyebilir. Yukarıdaki sayılan belgeler genellikle Üniversiteler tarafından talep edilen belgeler olarak hazırlanmıştır. Yüksek Lisans başvuruları nasıl yapılır? sorusuna ise Üniversiteler Ales sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Üniversitelerin Enstitü Sayfaları üzerinden ilan kılavuzu açıklayarak adaylara duyurmaktadır. Resmi internet siteleri üzerinden bu duyurulara erişebilirsiniz.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim