Hayallerindeki üniversiteye, bölüme yerleşmek isteyen öğrenci adaylarının tercih işlemleri sürerken özellikle çeşitli üniversiteler tarafından başarılı olanlara yönelik burs olanaklarının açıklanmasının ardından şimdi de YÖK tarafından yapılan açıklama ile az tercih edilen bölümlerinden de nitelikli mezunların yetişmesi, başarılı öğrencilerin bu bölümleri tercih etmesi adına bir burs açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada YÖK Destek Bursu desteği kapsamında felsefe bölümü de alındı. YÖK Destek Bursu nedir, felsefe bölümü yazacaklar bu bursu nasıl alır, işte konuya ilişkin açıklamalar ve detaylar haberin devamında yer alıyor.

YÖK Destek Bursu Nedir?

YÖK Destek Bursu, 2016 yılından bu yana uygulanmaya başlanan bir burs desteği olup yükseköğretimin niteliğinin arttırılmasına yönelik olarak bazı bölümlerde okuyan öğrencilere destek sağlamak, bu bölümleri ilgi çekici kılmak ve bu bölümlerden nitelikli mezunlar yetiştirmek amacı ile uygulama konulan bir destek programıdır. Ayrıca “Devlet üniversitelerindeki desteklenmesine karar verilen lisans programlarına ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere Yükseköğretim Kurulunca belirlenen miktarda ve sürede verilen aylık burs programıdır” olarak ifade edilebilir.

Felsefe Bölümü Yazanlara Burs

YÖK tarafından yapılan açıklama dahilinde fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimlerin yanı sıra farklı bölümler itibari ile de nitelikli mezun yetiştirilmesi ve bazı alan, bölümlerin yeniden talep görmesi adına felsefe bölümün eklendiği açıklandı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. "Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal bilimlerin, maalesef pek çok alana nispeten geçmişte sahip olduğu ve hak ettiği yerde olduğunu söylemek zordur. Felsefe de alaka ve talep kaybına uğrayan bu önemli bilim dallarından biridir. Bu durum, bilimin gelişimi için endişe vericidir. Zira her şeyin ölçülmeye çalışıldığı, maddiyat ile değer biçildiği ve ölçülemeyenin dışarıda bırakıldığı bir dünyada felsefenin giderek önemini kaybetmesi, özelde bütün sosyal bilimler için genelde ise tüm bilimler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. "

Şartlar Nelerdir?

İlgili bursa başvuru için T.C. vatandaşı olmak, 2020 YKS sonucunda, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek Devlet üniversitelerindeki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşmiş olmak, bölümün öğrencinin genel tercihlerinin arasında ilk 15 tercihinin içinde yer almış olmak, önceden, yurtiçinde veya yurtdışında, herhangi bir lisans derecesine sahip olmamak, Sınavın yapıldığı yıl, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen alanlardan birine ÖSYM tarafından yapılan ilk yerleştirmede yerleşmiş ve kesin kayıt yaptırmış olmak şartları aranmaktadır.

Editör: TE Bilisim