Birçok öğrenciyi ilgilendiren düzenleme ile ilgili olarak Sabah gazetesinin haberine göre 2020 yılında yapılacak olan YKS sınavına yönelik köklü değişikliklerin gündeme geleceği açıklandı. Buna göre YÖK tarafından vakıf üniversitelerindeki kaliteyi arttırmak için getirdiği standartlara bir yenisini daha eklediği açıklanırken Vakıf Üniversitelerinde AR-GE bütçeleri başta olmak üzere, öğrenci başına düşen kitap sayısı gibi düzenlemelerden sonra kontenjan için de yeni formül hayata konulması gündeme gelebilir.

Düzenleme ile Ne Gelecek?

Yapılması beklenen düzenleme ile üniversitelerin bir önceki yıl yapılan kayıt sayısını esas alacak ve öğrencilerin tercih etmesi oranında kontenjan açabilmesi mümkün olacak. Bunun yanında YÖK tarafından yapılan açıklamada 2019 YKS sınavında kayıt yaptıran öğrenci sayılarına 5 eklenerek yeni kontenjanın belirleneceği açıklandı. Bu noktada örneğin 80 kontenjanı olan bir bölümü 53 öğrencinin kayıt yaptırması durumunda yeni kontenjan 58 olacak ve bu rakam da düz olarak 60 kişi olarak belirlenecek.

Bazı Bölümler Kapatılacak Mı?

YÖK tarafından yapılması gündeme gelen düzenlemelerden biri de üniversitelerin küçülmeye gitmesi olup bu yöntemle daha da küçülecek ve önceki yıl tercih eden öğrenci kadar kontenjan açması gündeme gelebilir. 2020 yılında lisans program kontenjanlarının 2019 yılına göre yüzde 9, ön lisans programlarının ise yüzde 11 oranında daralacağı açıklandı.

YKS Sınavı Ne Zaman?

Bu yıl gerçekleştirilecek olan YKS başvuruları 6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında alınacakolupTYT 20 Haziran, AYT ile YDT 21 Haziran 2020 'de yapılacak.