Yabancı Öğrenciler Ülke Ekonomisine Katkı Sağlıyor mu?

Dünyanın farklı yerlerinde çalışan, yaptığı işte uzman olan Türk bilim adamları geri dönüş yaparken, Türkiye eğitimde hedefleri epey büyüttü. 12 yıl önce 10 bin civarında bulunan Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısı 50 bine gelirken, 4 yıl içinde bu sayının 100 bine çıkarılması hedefleniyor. Ekonomi yönetimi 2018 sonuna kadar Türkiye'nin uluslararası öğrenci pazarındaki payının % 1.5'e ulaşmasını hedefliyor. Öğrenci sayısındaki artması ile birlikte hem Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlanmış olacak hem de ülke ekonomisine milyarlarca dolar girecek. Dünya genelinde 4.5 milyonu bulan uluslararası öğrenci sayısının 2020 yılında 8 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Uluslararası öğrencilerin oluşturduğu pazarın ise yaklaşık 300 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Türkiye'nin de her yıl bu pazardan yaklaşık 4.5-5 milyar dolarlık pay alması planlanıyor. Pazar payımız %0.9 Kalkınma Bakanlığı bünyesinde 2012 yılında kurulan Kalkınma Araştırmaları Merkezi 'Yükseköğretimin uluslararasılaşması çerçevesinde Türk üniversitelerinin uluslararası öğrenciler İçin çekim merkezi haline getirilmesi' konusunda yürüttüğü araştırma projesini tamamladı.

Pproje Türkiye'ye daha fazla uluslararası öğrenci çekmek amacıyla atılması gereken adımları etraflı bir biçimde ortaya koydu. 2013-2014 dönemi itibariyle Türkiye'nin uluslararası öğrenci sayısı 48 bin 183. Dünya pazarındaki payı ise %0.9. Onuncu Kalkınma Planı ile 2018 yılı sonunda Türkiye'nin uluslararası öğrenci pazarındaki payının %1.5'e, toplam uluslararası öğrenci sayısının da 100 bine ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Öğrencilerin %60 ı Büyük Beş Şehirde

Türkiye'deki uluslararası öğrencilerin yüzde 80'i devlet üniversitelerinde okuyor, yüzde 60'ı beş büyük şehirde bulunuyor. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerin yüzde 80'i devlet üniversitelerinde, yüzde 20'si vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Vakıf üniversiteleri toplam uluslararası öğrenci pazarından devlet üniversitelerine oranla daha az pay alıyor. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle uluslararası öğrencilerin tüm öğrenciler içindeki yoğunluğunun en fazla olduğu 20 üniversitenin 17'si vakıf üniversitesinden oluşuyor.

Editör: TE Bilisim