Tek ders sınavı nedir?

Üniversite öğrencilerinin mezuniyetleri açısından büyük bir faktör olan tek ders sınavı’nın ne anlama geldiği merak ediliyor. Mezun olma yolunda ilerleyen öğrencilerin gireceği son sınava "tek ders sınavı" deniliyor. Örneğin; eğitimi süresince tüm derslerini veren ve sadece bir dersten kalan öğrenciler mezun olamıyor. Ancak tek ders sınavı sayesinde başarısız olunan derste sınava girerek öğrenci başarılı bir not alır ise mezun olma hakkını elde ediyor.

Tek Ders sınavına katılma şartları nedir?

Aynı zamanda tek ders sınavına girebilmek için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi ortalamanın 2.00 ve üzeri olmasıdır. Ders programında yazan tüm dersleri alan ve 2.sınıftan sadece 1 dersten başarısız olan öğrencilerin 2.00 not ortalaması var ise tek ders sınavına girebilir. Böylece yıl kaybı olmadan aynı sene içerisinde mezun olmaya hak kazanır.

Sıanv Ne Zaman Yapılır?

Tek ders sınavı’nın  tarihi öncesinde belli olmuyor. Genellikle her sene güz ve bahar aylarında gerçekleşiyor. Fakültelerin ve bölümlerin belirlemiş olduğu tarihler arasında sınav yapılıyor. Ayrıca diğer sınav türlerinden pek bir farkı yoktur. Bu nedenle öğrencilerin heyecan yapmadan çalışarak girmesi yeterli olacaktır. İlgili dersten başarısız olan ve tek ders sınavına giren öğrencinin yıl içerisindeki başarısız olduğu derse ait vize ve final notları, projeler ve ödevlerin puanları tek ders sınavına eklenmez. Peki,

Tek ders sınavı için başvurular nereye yapılmalıdır?

Tek ders sınavı için başvuru yapacak adaylar öğrenci işlerine giderek gerekli bilgileri öğrenebilir. Her fakültenin birbirinden farklı sınav düzeneği vardır. Yazılı bir dilekçe doldurarak tek ders sınavı için başvuru oluşturmanız gerekmektedir. Bu dilekçe de hangi dersin sınavına gireceğinizi belirtmeniz gerekmektedir.

Sınavdan Geçme Notu Kaçtır?

Sınavdan alınacak dönem notu yerine geçeceği için yaklaşık 70 puan almanız istenmektedir. Ancak bu durum fakülteden fakülteye göre değişir. Örneğin; yabancı dil yüksek okulu ders geçiş puanı 60 ise tıp fakültesi geçiş puanı 70 olabilir. AÖF için tek ders sınavı sistemi yoktur. Tam tersine üç ders sınavı vardır. AÖF öğrencileri bu yönden avantajlı olsa da ders görmeden sınava giren öğrenciler için baya risklidir. Bu nedenle AÖF öğrencileri her zaman dikkatli olmalıdır. 2019 2020 eğitim öğretim döneminde tek ders sınavı ile birlikte yaz okulu yapıldı. Fakat önümüzdeki yıllarda tek ders sınavı yapılıp yapılacağı kesinlik kazanmamıştır.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim