Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM ülke genelindeki sınav merkezlerinde Akademik Lisansüstü Sınavı 2020 yılı ilk sınavını gerçekleştirecek. Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler ile tezli, tezsiz yüksek lisans eğitimi için Ales puanı şartını tamamlamak isteyenler 13 Mart 2020 tarihinden itibaren Aday İşlemleri Sistemi üzerinden, ÖSYM sınav merkezlerinden başvuru işlemlerini tamamlayabilirler.

SON BAŞVURU TARİHİ;

Ales/1 sınav tarihi belli oldu. ÖSYM sınav takvimine göre sınav 3 Mayıs 2020 pazar günü yapılacak. Sınav başvurusu son gün 23 Mart 2020 olarak açıklandı. ÖSYM sitesi üzerinden onaylı fotoğrafı bulunan ve sistem bilgileri güncel olan adaylar başvuru işlemlerini tamamlayabilirler. Diğer yandan ais üzerinden fotoğrafı güncel olmadığı ve eğitim bilgilerinde güncel olmayan kayıtlar için hata alanlar ilan kılavuzunda açıklanan merkezlere şahsen başvuru yaparak başvuru işlemlerini 23 Mart tarihine kadar tamamlayabilirler. geç başvuru işlemleri için 31 Nisan 2020 tarihinde 195 Tl ücret ödenerek yapılacak.

Ales ücreti ne kadar olacağı açıklandı. İlan kılavuzunda açıklanana göre Başvuru yapmak isteyen adaylar 130 Tl ücret ödeyecekler ve bu işlemleri 24 Mart 2020 tarihine kadar tamamlamak istenilmektedir.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK? Kredi kartı ile dönem yapmak isteyenler için osym.gov.tr adresi üzerinden e-işlemler bulunan ödemeler alanından kredi kartı ile sınav ücreti ödenebilecek.

Şubelerden, Atm yada internet bankacılığından sınav ücreti ödemesi yapmak için hangi bankalara yapılabilecek?

ALES SINAV KONULARI;

Akademik Lisans Üstü sınavında adaylara Matematik ile Türkçe testlerinden oluşan 100 soru yöneltilir.  Sınav süresi 150 dakikadır. Ösym sınavlarında uygulanan yanlış sorular doğru cevapları bu sınavda da götürmektedir.  Mantıksal Akıl Yürütme, Türkçe, Sayısal Mantık,  Ales Geometri, Matematik konularından sorular yöneltilecek. Ales sıanvı 5 yıl geçerli olacak.

Ales 2 sınav tarihi ve başvuru tarihleri de belli oldu. Buna göre 20 Eylül 2020 tarihindeki sınava 24 temmuz - 6 Ağustos tarihinde başvuru yapılacak. 

İLAN KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim