YKS tercih sonuçlarının açıklanması ile birlikte Türkiye'de bir üniversite programına yerleşme hakkı kazanan öğrenciler, üniversite kayıtlarını yapabilecek. Pandemi süreci ile birlikte online kayıt dönemine geçiş yapılan Türkiye'de öğrenciler üniversitelere giderek kayıt yaptırma zorunluluğundan kurtulmuş olacak.

Üniversite kayıt sistemi nasıl olacak?

Yeni getirilen sistemde, öğrencilerin kayıt işlemlerini internet aracılığı ile yapması yeterli olurken bu konuda tüm üniversiteler için gerekli hazırlıklar yapıldı. Bu sayede Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci, herhangi bir okula gitmeye gerek kalmadan tüm işlemlerini online olarak gerçekleştirebilecek. Ortak bir şekilde uygulamaya sokulan bu düzenlemeler e devlet aracılığı ile gerçekleştirilecek. Bu nedenle öğrencilerin e devlet üyeliği bulunmuyorsa öncelikle e devlet üyeliği alması gerekecek.

Üniversite online kayıt işlemleri nasıl yapılacak?

Üniversiteler için online kayıt işlemleri e devlet üyeliği ile giriş yapıldıktan sonra Yükseköğretim Kurumu hizmetleri altında açılmış olan üniversite e-kayıt bağlantısı aracılığıyla yapılacak. Bu bağlantıyı kullanarak kayıt ekrana ulaşacak olan öğrencilerin, bu bölümde yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurması ve ardından onay vermesi yeterli olacak. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra ise sistem tarafından verilmiş olan kayıt belgesinin çıktı olarak alınması yeterli olacak. Böylece üniversite öğrencileri dakikalar sürecek işlemler sayesinde yeni üniversitelerine kayıtlarını yaptırabilecek.

Üniversite kayıt işlemleri için yapılacak bu işlemlerde herhangi bir ücret ödenmediği gibi evrak ya da belge yüklenmesi de istenmemekte. Bu bakımdan isteyen tüm adayların kolay bir şekilde gerçekleştirebileceği online kayıtlar, tüm Türkiye genelinde 4 Eylül'e kadar tamamlanmış olacak. Online kayıt yaptıramayan adaylar üniversitelere giderek kayıtlarını normal dönemdeki gibi de yaptırma hakkına sahip olacak. Böylece internet kaynaklı yaşanabilecek olası sorunların da önüne geçileceği gibi online kayıtlarda 2 Eylül, üniversitede üzerinden yapılacak yüz yüze kayıtlarda ise 4 Eylül tarihinin takip edilmesi uygun olacak.

Editör: TE Bilisim