Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 arttığını belirtti.Öğrencinin Aylık Gideri Bir Yılda %14,5 Arttı Okulların açılmasıyla birlikte aileleri okul masrafları telaşı sardı. Döviz kurlarındaki artış ve ithal kırtasiye malzemelerinin fiyatının artması nedeniyle okul masrafları son bir yılda yüzde 14,5 arttı.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, döviz kurlarındaki artışın ithal edilen kırtasiye malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine yol açtığı, servis ücretlerinde ise büyükşehirlerde yaklaşık yüzde 10 artış olduğu belirtildi.Açıklamada, konfederasyonun Ar-Ge Merkezi'nin konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmayla, bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yükün belirlendiği kaydedildi.

MASRAFLAR ARTTI

Buna göre, ilköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yükün, geçen yıl aylık 846 bin 24 lirayken bu sene 968 bin 67 liraya çıktığı bildirilen açıklamada, okul masraflarının son bir yılda yüzde 14,5 yükseldiği ifade edildi.


"Vatandaşlarımız borçlanarak yaşıyor"

Açıklamada, araştırmayla ilgili değerlendirmesine yer verilen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. 

Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. 

Yapılan araştırmalar, son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır."

Vatandaşı ekonomik açmazda bulunan bir ülkenin ilerleyemeyeceğini, büyüyemeyeceğini ve kalkınamayacağını belirten Koncuk, eğitim masraflarından kısılarak ülkenin geleceği çocukların çağdaş eğitim imkanlarından faydalandırılmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.

"Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da zorunluluktur" değerlendirmesinde bulunan Koncuk, iyi bir eğitimin yolunun, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçtiğini, çocuğu eğitim gören vatandaşlara eğitim öğretim yardımı yapılması gerektiğini ifade etti.CNNTURK

Editör: TE Bilisim