Milli Eğitim Bakanlığı her sene öğretmen ataması yapmaya devam ederken atamalar genel olarak karma puan ile yapılmaktaydı. Örneğin 2018 KPSS puanı ile bir öğretmen 4 farklı atamaya başvurdu ancak karma atama sona erdiği için 2020 yılı KPSS puanında öğretmenler mağduriyet yaşayacak. Mağduriyetlerin yaşanması karma atamanın sona ermesi ile başlıyor. Örneğin 2018 KPSS puanlı aday 80 bin kişilik atamaya başvurdu fakat 2020 KPSS'li aday kaç bin kişilik öğretmen atamasına başvuracak bilinmiyor bu yüzden öğretmenler 60 bin atama talep ediyor.

MEB'de Ciddi Açıklar Var

Milli Eğitim Bakanlığına yönelik Sayıştay raporları incelendiğinde kurumda ciddi açıkların olduğu görülüyor. Buna göre son verilerde 140 bin öğretmen açığının olduğu, 80 bin ücretli öğretmenin çalıştığı, 62 bin kronik ve 60 yaş üstü öğretmenin okula gelemediği bu yüzden okullardaki öğretmen açığının çok ciddi düzeylere çıktığı görülüyor. Pandemi sürecinde okulların sayısı artırılıyor, okul inşaatları devam ediyor, sınıf mevcutları azaltılıyor, sınıflar ikiye bölünüyor ancak artan açık şimdilik ücretli öğretmen ile kapatılıyor.

60 Bin Atama İsteniyor

Milletvekilleri, eğitim sendikaları, öğretmenler, öğrenciler, veliler 2021 yılında 60 bin öğretmen atamasının yapılmasını talep ediyor. Milli Eğitim Bakanlığına rekor bütçe verildi ve 60 bin atamasına yönelik görüşmeler yapıldı. Şimdi Hazine ve Maliye Bakanlığı ile öğretmen atamasına yönelik görüşmeler yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk atamaların artması için elinden gelen tüm mücadeleyi yaparken öğretmenlerde yine dünya gündemine sosyal medyadan girdi. Öğretmenler 4 kere toplam 4 milyon tweet attı ve Türkiye tarihindeki en büyük atama mücadelesini yapmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim