Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından eğitime ara verilmesinin, 15 günlük sömestre tatilinin ardından çok önemli açıklamalara yer verildi. Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi kapsamında gündeme gelen ve milyonlarca öğrenci ve velisini yakından ilgilendiren köklü değişikliklerle, eğitimde kalite ve başarı oranının arttırılması amaçlanıyor. Bu açıklamalarda, Bakan Selçuk tarafından çok önemli düzenlemeler hakkında bilgilendirmelere değinilerek; milyonlarca öğrencinin hayatını olumlu yönde etkileyeceği beklenen geliştirmeler aktarıldı. Bu gelişmelerde liseler için eğitim görülen ders sayısı azaltılacağı ve yarıya indirileceği gibi önemli düzenlemeler de bulunuyor.

Lisede ders sayısı yarıya indiriliyor

Bakan Ziya Selçuk " Biz şimdi yaptığımız planlamada okul öncesi bu çocuğun yeteneğini ortaya çıkaracağız. Bunu ilkokuldan itibaren yapacağımız için lise biterken artık kafasında ne var olmayacak. Liselerde 15-16 ders var. Yarı yarıya düşecek. Önümüzdeki eğitim yılında buna başlayacağız. Bundan sonra her ay büyük projeleri açıklayacağız. " ifadelerini kullanarak liselerdeki ders sayılarının yarıya düşürülmesinin gereklilik olduğunu ve bu çalışmanın tamamlanarak önümüzdeki eğitim yılı içerisinde uygulamaya geçileceğine değindi.

İş Garantili Liseler

Lise mezunu olan, özellikle meslek lisesi mezunlarının iş bulmak konusunda problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla iş garantili liseler hayata geçiriliyor. Bu konuya ilişkin yapılan açıklamada Bakan Ziya Selçuk tarafından " 2023 Eğitim vizyonu için 3 yıllık bir altyapı çalışması var. Herkesin üniversite okumasına gerek kalmadan liseler açıyoruz. ASELSAN, ODTÜ ile sürekli çalışmalar yapıyoruz. İş garantili liseler açıyoruz. Türkiye'de üniversiteyi bitirmek iş istihdamı olarak görülüyor. Bunu değiştirmek istiyoruz. Ben okulu çok önemserim. Toplumda aile neyse okul da o kadar önemlidir. " ifadeleri kullanıldı.

Öğretmenler Eğitilecek

Müfredat konusunda, öğrenci yetiştirme konusunda herkesin kendi taktiklerini uyguladığını, dolayısıyla bakanlık tarafından bu noktaya da el atılacağını aktaran Bakan Selçuk öğretmenlere eğitim verileceğini ifade etti. Önce öğretmenlerin eğitilmesinin ardından müfredatta değişikliklerin yapılabileceğini, daha önceki dönemlerde müfredatı değiştirip öğrencilerin adaptasyon süreci göz önüne alınmadan başarısız çalışmalar yapıldığını aktaran Selçuk " Herkes kendi kişisel ölçütlerinde okulları yönetmeye çalışıyor. Hiçbir ülkenin eğitim kalitesi öğretmenin kalitesinden öteye geçemez. Öğretmen ve yönetici eğitimi olmazsa olmazdır. Geçen hafta yöneticilerle ilgili geçen hafta bir kararname çıktı. Mayıs ayında bir sınav yapılacak. Üstün zekalılarla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Türkçe için söz varlığımızı ortaya koymamız lazım. " şeklinde konuştu.