2023 Eğitim Vizyonu belgesi geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve kamuya konuyla alakalı bilgilendirme yapılmıştı. Bu bilgilendirmede öğrencilere sosyal yaşam alanlarının yaratılması, sosyal faaliyetlere zaman bırakılması, ders sayılarının yarıya düşürülmesi, sınavlara hazırlık kurslarının kurulması ve meslek lisesi öğrencilerine sertifikasyon programlarının getirilerek, mesleki standartların ve süreçlerin dahil edilmesi ifadelerine yer verilmişti.

Açıklamada meslek lisesi öğrencilerinin alacakları sertifikalarla, hem organize sanayi bölgelerinin ihtiyacı olan nitelikli personel sorununun çözüme kavuşturulacağı, hem de ulusal anlamda diğer liselerle aralarındaki farkın kaldırılacağı ifadelerine yer verilmişti. Bu ifadelerde meslek lisesi öğrencilerine sigortanın yapılması konusu da gündeme taşınmıştı.

Meslek lisesi öğrencilerine sigorta 1.sınıftan itibaren başlayabilir

Liselilere sigorta uygulamalasının 1.sınıftan itibaren başlatılabileceği ifadelerine yer ver Bakan Ziya Selçuk " Çok sayıda mesleki ve teknik liselerin iş garantili olması için çalışmalarımız devam etmektedir. İyi bir üniversite eğitimlerinin yeri ayrıdır. Ancak teknolojide hızlı bir değişim 4- 5 sene üniversite eğitimleri yerine bazı sertifikaları alarak da belirli alanlarda istihdam fırsatları doğacaktır. Özel sektör ve üniversiteler birleşerek farklı sertifika programları verebilmektedir. Üretimden maddi pay alma ve askerlik avantajları konusunda sigorta priminin 9’uncu sınıftan itibaren ödenmesi gibi hususlara çalışılıyor. " ifadelerini kullandı

Meslek liseleri geliştiriliyor

Proje atölyeleri, sertifika uygulamaları ve teknik bilgilerin daha doğru edinilmesi açısından sosyal faaliyet alanlarının yanı sıra, bu faaliyetler için uygun zaman alanlarının yaratılması konularına da değiniliyor. Böylelikle meslek liselerinin özel sektördeki başarı oranları arttırılacak ve gelişen teknolojiye uyumu sağlanarak, organize sanayi bölgelerinin her yönden yetişmiş iş gücü ihtiyacı karşılanacak.