Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından iki senede bir olmak kaidesiyle milyonlarca öğrenciye Kamu Personeli Seçme Sınavı B Grubu sınavı düzenlenmektedir. Bu sınav sadece çift yıllarda yapılmakta olup 2024 yılında da yapılacaktır. Sınavların yaklaşması ile İşin Olsa ekibimize sorulan sorular bir hayli arttı.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Türkiye'de kamu kurumlarına personel alımında kullanılan bir sınavdır. Bu sınav, hem önlisans hem de lisans düzeyindeki adayları kapsamaktadır. Ancak, lisans öğrencileri genellikle kendi düzeylerindeki KPSS'ye girmekte ve önlisans düzeyindeki sınavı es geçmektedirler. Peki, lisans öğrencileri önlisans KPSS'ye girebilir mi?

İşin Olsa ekibimize gelen sorulardan bir tanesi şudur ki bu soru neredeyse Türkiye'yi cevabı açısından ikiye bölmektedir. Lisans öğrencisi birinci, ikinci, üçüncü ya da dördüncü sınıftayken ön lisans KPSS'sine girebilir mi? Lisans okuyan kişiler ön lisans KPSS'sine girerek atanabilir mi?

Lisans Okurken Ön Lisans KPSS'ye Girmek?

Lisans düzeyinde öğrenim görürken lisans KPSS'sine girebilirsiniz. Ancak lisans KPSS'ye girdiğiniz de bir daha alt öğrenimden KPSS'ye giremezsiniz. Bu yüzden dikkat etmeniz gerekmektedir. Diğer bir konuya gelirsek eğer lisans okurken, ön lisans ile hiçbir bağlantınız yoksa yani ön lisans bölümlerinin her hangi bir tanesini okumuyorsanız KPSS'ye hata ile girebilseniz dahi atanamazsınız. Yani lisans okurken ön lisans bölümleriyle ilişkisi olmayan bir adayın ön lisans KPSS'ye girmesi hiç bir işe yaramayacaktır.

Ancak hem lisans okuyan hemde ön lisans bölümlerinden bir tanesini okuyan aday istediği türde KPSS'ye girebilir ve İşin Olsa ekibi olarak bizim önerimiz kesinlikle alt öğrenimden KPSS'ye girmenizdir. Çünkü üst öğrenimden KPSS'ye girdiğinizde ÖSYM artık size alt öğrenimden tercih hakkı vermediği gibi yine alt öğrenimden KPSS'ye girmenize de olanak sağlamamaktadır.

Editör: TE Bilisim