Eğitim konusu gündemdeki sıcaklığını korumaktayken bugün yapılan açıklamada üniversitelerin ikinci öğretim bölümlerinde okuyan öğrencilere kötü haber geldi. Uzaktan eğitimin başlamasından bu yana 6 ay sonra, üniversitelerin açılmasına bir ay varken alınan bu önemli karar kapsamında ikinci öğretimde öğrencilerden alınan katkı paylarına yüzde 8,6’lık zam yapılması kararlaştırıldı. İlgili karara ilişkin detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Üniversiteye Göre Değişebilir

İkinci öğretim harçları, öğrencilerin bağlı bulunduğu üniversitenin bütçesine aktarılmakta olup buna göre her üniversiteye göre ikinci öğretim tutarları değişmektedir. Ayrıca okunan bölüm itibari ile de farklı bir ücret tarifesi uygulanabilmektedir. Uygulanan bu tarifede zam oranlarının önceki zam oranının 3 katını geçmemesi gerekmektedir. Özellikle uzaktan eğitim ile üniversiteye başlayıp başlamayacakları belli olmayan öğrenciler için durum endişe teşkil ediyor.

En son 2012 yılında yapılan zam ile ikinci öğrenci harçlarına 2020 yılı itibari ile bir kez daha zam yapılmış oldu. Özellikle pandemi sürecinde ekonomik olarak zorluk çeken aileler bulunmakta olup bu zammın gerekli olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Buna göre herhangi bir bölümde okuyan ve geçen yıl 481 civarı bir harç parası ödeyen öğrenci 2020 yılı itibari ile 522 TL harç ödemesi yapacak. Fakat harç tutarları üniversiteye ve bölüme göre değişecek.

Özel Okul Ücretlerine İndirim

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte özel okulların ücretleri üzerinden alınan KDV oranı yüzde 8’e çekilmiş olup ardından karar ile bu oran yüzde 1’e kadar düşürüldü. Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal tarafından yapılan açıklamada “KDV indirimi direkt velilerin okullara ödediği ücretlere yansıyacak bir şeydir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamış olduğu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar 1 Eylül'de yürürlüğe girecek. İndirim 1 Haziran'a kadar devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Bu noktada okul ücreti 20 bin TL olan bir okul için veliler 800 TL KDV ödemekteydi. Yapılan indirim ile bu tutar düşüldü. Ayrıca bu indirimden özel, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler de yararlanabilecek.