AÖF Formasyon Nedir? Nasıl Alınır?

Herhangi bir örgün yada zçık öğretimden öğretmenlik dışında bölümlerden mezun olarak öğretmen olmak isteyen kişiler zorunlu olarak formasyon almalıdır. Üniversitelerin bütün fakülteleri bu imkândan faydalanabilir. Daha önceden Fen ve Edebiyat Fakülteleri formasyon imkanından faydalanırken günümüzde tüm bölümler faydalanabilecektir. Formasyon nedir?, öğretmenlik eğitimi anlamına gelmektedir. Öğrenimini tamamlayan kişiler formasyon olarak devlette atamalı bir şekilde çalışmaya hak kazanır.

Başvuru yapmak isteyen adaylar; Formasyon için başvuru yapacak adaylar okudukları üniversitenin sitesine giriş yaparak üye olmalıdır. Ardından mail adresinize gelen şifre ile giriş yaparak "Ana Bilim Dalı" yazan kısma öğretmenlik bölümünü yazmalısınız. Atamaya Esas Olan Öğretmenlik Alanı kısmına ise bölümünüzü yazarak formasyon için başvurunuzu sağlayabilirsiniz. Öğretmenlik sertifika programına katılarak mezun olduğu bölümde öğretmen olarak hizmet vermek isteyen kişiler formasyon almadan çalışamaz.

Açıköğretim Formasyon

Önceden kaldırılan formasyon tepkiler sonucunda yeniden getirilerek birçok kişinin iş sahibi olmasını sağlayacak. Bu durum bölümünden mezun olan ancak öğretmen olarak hizmet veremeyen kişileri sevindirdi. Açık öğretim öğrencileri normal öğrenciler gibi formasyon başvurusunu yapacak. MEB'in öğretmen açığını biran önce kapatmak için çalışmalara hızla başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığına ve özel eğitim kurumlarına öğretmen yetiştirme konusunda yapılan açıklamalarda; “Üniversitelerimizde açılmış bulunan pedagojik formasyon programlarına devam eden öğrencilerin haklarının saklı olduğu ifade edilmiştir." denildi. Açıklamlarda "mevcut öğrenciler" ifadesinin farklı yorumlara yol açtığı gözlemlenmiş olup, konuya açıklık getirmek üzere ilgili kararlar, bugün toplanan Kurulumuzda yeniden müzakere edilmiştir” söylendi.

YÖK Formasyon Kararı;

Ayrıca yapılan bir diğer açıklamada “Milli Eğitim Bakanlığı MEB ve Yükseköğretim Kurulu YÖK'te yer alan Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu’nun yürüttüğü çalışmalar sonucu geliştirilecek yeni bir model uygulamaya konuluncaya kadar halen izin verilen üniversitelerde açılacak pedagojik formasyon programlarına başvuru yapma haklı saklı olacak. "Talim ve Terbiye Kurulu’nun 80 No’lu kararında yer alan alanlarda eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin başvurma hakkının saklıdır" YÖK'ün 3 Mayıs 2020 tarihli yapılan toplantısı kararı açıklanmıştır. Yükseköğretim kurumlarımızda YÖK'e bağlı üniversitelerde halen öğrenimlerine devam eden öğrenciler ile bu daha önce mezun olanlar için alınan kararla ilgili olarak adaylarda herhangi bir mağduriyet yaşanmayacak. Yeni açılacak olan pedagojik formasyon programlarına başvurma hakları bulunmaktadır.” denildi.

İŞİN OLSA