Eşit ağırlık ya da diğer ifade ediliş şekli ile TM bölümü, genel itibari ile hem sayısal hem de sözel ağırlık eğitimi kapsamakta olup bu noktada çok farklı alanlardan meslek gruplarını bünyesinde barındırmaktadır. Üniversitelerde 4 yıllık eşit ağırlık bölümlerinden mezun olanlar ise farklı sektörlerde görevlendirilir. Bu noktada akla eşit ağırlık meslekleri nelerdir sorusu gelmektedir.

Eşit Ağırlık Mezunları Hangi Alanlarda Görev Alır?

TM, eşit ağırlık bölümlerinden mezun olanların yapabileceği çok fazla meslek, istihdam edileceği çok fazla sektör bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok bilinenler bankacılık sektörü, öğretmenlik, ekonomi, mimari ve grafikerlik, kamu yönetimi, psikoloji, sosyal hizmetler ve çocuk gelişimi gibi sektörler, alanlar bulunur.

Eşit Ağırlık Meslekleri Neler?

Eşit Ağırlık alanlarını seçen ve üniversitelerde Hukuk ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun olanların meslek olarak icra edebileceği görevler, unvanlar şu şekildedir.

  • Hukuk Fakültesi bitirenler için avukatlık, savcılık ya da hakimlik
  • İİBF bölümlerinden mezun olanlar için ise kamuda memurluk, uzman yardımcılığı, idari hakimlik, kaymakamlık, ekonomist, muhasebeci, özel sektörde bankacılık, idari yöneticilik, muhasebeci, YMM, SMM olmak üzere birçok idare ağırlıklı meslek grubu yer alır.
  • Aynı zamanda müfettiş, müfettiş yardımcısı, gelir uzman yardımcısı gibi daha birçok kamu pozisyonunda da görev alabilmektedirler.
  • Eğitim Bölümlerinden, ilgili Eğitim Fakültesinden mezun olanlar için ise öğretmenlik, danışmanlık meslekleri yer alır. İnsan ve Toplum Bilimleri bölümlerinden mezun olanlar ise felsefeci, sosyolog ya da psikolog ya da PDR danışmanı olarak görev yapabilmektedir.
  • Spor ya da Sağlık Bölümlerinden mezun olanlar için ise beden eğitimi öğretmenliği, sağlık kurumları yöneticiliği gibi meslekler bulunur.
  • Tasarım ve Mimarlık Fakültesi mezunları için mimarlık, çevre tasarımcısı, grafiker meslekleri en çok bilinen meslekler arasında yer alır.
  • Turizm Fakültesi mezunları ise turizm işletmecisi, aşçı ve diğer ilgili meslekleri icra edebilmektedir.

Genel itibari ile ise meslekler hem sayısal hem de sözel ağırlıklı meslek gruplarını kapsamakta olup yine genellikle kamu sektörü ağırlıklı istihdam olanaklarına sahiptir. Yine de özel sektörde de bazı eşit ağırlık meslek grupları için istihdam şansı yüksek olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim