Dolar sadece bizde artmıyor. Dünyada sürekli değeri artan doların doğal olarak bizde de fiyatı artıyor. Ama nede bizde diğer ülkelere oranla daha fazla artıyor? İşte bunun yanıtı…

Dolar Bir Tek Bizde mi Artıyor?

Türkiye’nin ekonomisi dolara diğer ülkelere oranla daha fazla bağımlı. Dolar cinsinden borcumuz 400 milyar dolar. Üstelik bu borcun vadesi gelenleri de faizi ile birlikte 180 milyar dolara ulaşıyor. Yıl içinde bu 180 milyar doları ödesek borç kapanacak. Ama biz parayı döndürüyoruz ve sadece bir kısmını ödeme yoluna gidiyoruz. Aslında ödediğimiz sanıyoruz ama tekrar borçlanıyoruz. Eğer alacaklılar aniden tekrar borçlanma kapısını kapatırsa ne yaparız bilemiyorum.

Cari açık 40 milyar dolara ulaştı. Bu demek oluyor ki döviz giderlerimiz ve gelirlerimiz arasında büyük açık var. ülkeler bize döviz göndermiyor çünkü onlar dövizi 1,70 TL’den bozdururken bizden geri alışları 2,60 TL oluyor. Döviz girişi de son zamanlarda yavaşladı. Çünkü dolar sürekli yüksek seviyelerde seyrediyor. Büyüme de yavaşladığı için ülkemize kimse döviz göndermek istemiyor.

Türkiye ekonomisi yatırımcılar için çok riskli görünüyor. Ülkemizin politik riskleri de buna eklenince kimse bize döviz göndermek istemiyor doğal olarak. Çözüm süreci belirsizliğini koruyor, muhalefet ve hükümet arasında başkanlık rejimi tartışmaları devam ediyor. Yani bu durumda kimse ülke ekonomisine güvenemiyor. Bu nedenle de ülkemizin risk primi giderek artıyor. Bu nedenle de bizde dolar fiyatı daha çok artıyor. Yani dolar sadece bizde artmıyor ama bizde daha çok artıyor.

Herkes Merkez Bankası’ndan bir şeyler yapmasını bekliyor. Ama bu durumda onların da elinden gelen bir şey yok. Merkez Bankası’nın bulduğu çözümler de geçici en fazla kısa süreliğine doları geriletebilir. Merkez Bankası piyasaya verdiği Türk parasını kısarak dolar fiyatındaki artışı engelleyemez.