Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öğrencilerin en çok yaptığı yanlışlardan biri sıralamaya göre değil puana göre tercih yapmasıdır. Bu yanlıştır. Çünkü tercih, sıralamaya göre yapılır. Bu sıralamada bazı şeyler göz önüne alınır.

  1. Üniversiteler, ilk olarak sıralama da önde olanları tercih eder. Örneğin; A Üniversitesi mimarlık bölümünü 15.000-16.000 sıralaması ile açtı. Tercih edenler arasında sıralaması 13.000 de olan bir öğrenci var. İlk o öğrenci alınır.

  2. Tercih yaparken puanınızın tam tutması gerekmez. Çünkü tek bir tercih yapılmaz. Her tercihte sıralama değişir ve esneklik olur. Bunun nedeni, bazı öğrencilerin tekrar denemek istemesi ya da başka okulu seçmesidir. Buna örnek olarak da sıralamayı 15.000 ile kapatan bir üniversite, ikinci ve üçüncü tercihler 18.000’e kadar esneyebilir. Bu yüzden tercih yaparken sıralamanızın 1000 aşağı ve yukarısını da düşünmelisiniz.

  3. Tercih yaparken tek bir üniversiteye ya da bölüme bağlı kalınmamalıdır. Bütün tercih hakları kullanılmalıdır.

  4. İlk beş tercih kendi sıralamanızdan 1000 yukarı olmalıdır. Gelmeyen öğrenciler düşünülerek, siz tercih edilebilirsiniz.

  5. Altıncı ve on beşinci tercihler ise sıralamanıza denk yerler olmalıdır.

  6. Son beş tercih, sıralamanızdan düşük yerler olmalıdır. Herhangi bir durumda boşta kalmamanızı sağlar.

  7. Uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Hemen Tercih Yapmalı Mıyım?

Tercih yaparken acele etmeyin. Araştırmalar yapın ve uzmanlardan yardım isteyin. Ancak son güne de bırakmayın. Sıralamanızı öğrendikten sonra şehirleri ve üniversitelerin başarılarını araştırın. Bir üniversitenin bulunduğu şehir ne kadar gelişmiş ise o üniversite de o kadar kaliteli eğitim verir.