Tam da tercih zamanı gelmişken öğrenciler de hararetli bir arayışa girdiler bu konuda. Nasıl tercih yapmalıyım gibi birçok soru gelin madde madde bunları cevaplayalım.

1.Bu konuda en önemli şey sizin fikriniz, ne anneniz ne babanız ne arkadaşlarınız ne de öğretmenleriniz. Tabi ki arada kaldığınız durumlarda fikir alın ama sırf onlar istiyor diye istemediğiniz bir bölümü tercih etmeyin.

2.Tercih listesi oluştururken puanlara göre değil sıralamalara göre yapın, sıralamanızın yaklaşık %25’lik yukarı kısmından başlayın ve bir o kadar da altına kadar devam edin.

3.Araştırın. Tercih listenize yazacağınız okullar, fakülteler, şehirler hakkında bilgi toplayın. Kampüs nerede, fakültenizin sistemi nasıl, gideceğiniz şehrin avantajları ve dezavantajları neler? Kimse bir anda sürprizlerle karşılaşmak istemez değil mi? Hatta yemekhane ile fakültenizin uzaklığını bile hesaba katmalısınız.

4.Üniversite mi bölüm mü? Olay o kadar siz de bitiyor ki bu konuda tabi ki iyi bir üniversite birçok iyi şeyi de beraberinde getirecektir ama okuyacağınız bölümün de hayatınız olacağını unutmayın. Bana sorarsanız Kars’ta tıp okumaktansa İstanbul’da diş okumak tabi ki daha iyidir. Tercih tabi ki her zaman sizin.

5.Ailenin yanında mı kalmalı farklı bir şehir mi yazmalı? Bana kalırsa insanın hayatta kalmayı öğrenebilmesi, farklı deneyimler yaşayabilmesi ve daha birçok şey için bir süreliğine de olsa ailesinden ayrı yaşaması çok önemli, üniversite de tabi bunun için en önemli fırsat.

6.Bölümünüze karar verirken yeteneklerinizi ve zevklerinizi göz önünde bulundurun. İnanın sevmediğiniz bir bölüm bir erde mutlaka patlak verecektir. Özellikle de yüksek puanlı bölümler gelirleri için çok tercih ediliyor olsa da emin olun ki hiçbir meslek para için yapılmaz.

Editör: TE Bilisim