Türkiye'de vatandaşların ekonomik yükten kurtulması ve yaşamını daha iyi standartlarda devam ettirebilmesi için dönemsel olarak vergi affı uygulanmaktadır. Hayatın tüm kesimini kapsaması hedeflenen vergi afları ile mevcut borçların belirli oranlarda silinmesi ve daha uygun taksitler ile ödenmesi sağlanmaktadır. Vergi affı hükümet tarafından farklı kanallar ile vatandaşlara duyurulurken açıklanan takvim içerisinde işlemlerin yapılması aftan yararlanmak için yeterlidir.

Vergi affı ile faizler siliniyor mu?

Özel istisnalar olabilmekle birlikte vergi affında faizler belirli oranlarda siliniyor. Ödenmeyen borçlar nedeniyle borçların üzerine eklenen ek faizler, ödemeyi daha da zorlaştırırken kapsamında %90’a varan erken ödeme indirimi gibi avantajlar tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sunuluyor. Bu sayede ana borç ve belirli oranda ek faizin eklenerek yapılan yapılandırmalar, vergi borçlarının daha kolay bir şekilde ödenmesini sağlıyor. Türkiye'de vergi affı kapsamında vergilerin tamamen affedilmesi ve ödenmemesi ise söz konusu değil.

Vergi affına neler giriyor?

Devlete olan vergiler, cezalar, iş yeri sahipleri için ödenmesi gereken ücretler, Kredi ve Yurtlar Kurumu üzerinden alınan krediler gibi hemen hemen devlete ödenmesi gereken tüm borçlar vergi affı kapsamında değerlendiriliyor. Borçlar için ilgili düzenlemelerdeki açıklamalar esas olurken, yürürlüğe giren yeni vergi affında hangi borçların kapsam dahilinde olacağı detaylı olarak aktarılıyor. Bununla birlikte mevcut borçların belirli oranda faizin silinmesi ile birlikte anapara üzerinden 18 taksit'e varan vade imkanı ile ayda bir ödeme seçeneği ile tüm vatandaşlar eşit bir şekilde aftan yararlanabiliyor.

2021 vergi affı olacak mı?

Vergi affı Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe giriyor. Bununla birlikte düzenli ve periyodik olan bir sistem değil. Bu nedenle de dönemsel olarak vergi affı yapılandırma ya da vergi affı Resmi Gazetede yayınlandı mı gibi sorular ile araştırılması yapılıyor. Aftan e devlet aracılığıyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online platformu üzerinden başvurularak yararlanılabilir.